Borgermesteren i Washington DC, Muriel Bowser, erklærte torsdag offentlig nødsituasjon på grunn av bussingen av migranter til Washington fra Texas og Arizona.

Bowser som er demokrat, vil bruke ti millioner dollar på et mottakskontor; Office of Migrant Services. Det vil få i oppgave å tilby midlertidig innkvartering, dekke akutte medisinske behov, transport og annet. Byen vil ifølge Bowser, søke refusjon for utgiftene fra den føderale regjeringen.

– Vi er i gang med å etablere et rammeverk som vil gjøre det mulig for oss å koordinere responsen med våre partnere. De fleste ønsker å reise videre. Vi vil sørge for en human og effektiv velkomstprosess som gjør det mulig for folk komme seg videre til sin endelige destinasjon.

Migrantkrisen er bestemt ikke skapt av Washington, mener Bowser:

– Uavhengig av den føderale reaksjon på krisen – som i noen henseender har vært mangelfull – vil District of Columbia fortsatt samarbeide for å sikre at våre systemer ikke blir ødelagt av en krise som bestemt ikke er skapt av oss.

Texas’ og Arizonas republikanske guvernører har siden april sendt tusenvis av migranter til byer som Washington, New York og Chicago.

Bowser kalte bussingen et «politisk stunt», hvilket er blitt  gjentatt av Det hvite hus og demokratenes ordførere i New York City og Chicago.

Texas’ guvernør Abbott hevder at grensebyene i Texas er overbelastet og at det er på tide at makthaverne i DC og NYC ser realitetene ved grensen i øynene:

– I tillegg til Washington DC er New York City den ideelle destinasjonen for disse migrantene. Der kan de nyte godt av den overfloden av urbane tjenester, funksjoner og boliger som ordfører Eric Adams har skrytt av dengang byen var fredet.

Doug Ducey, den republikanske guvernøren Arizona, har sluttet seg til bussingen.

Borgermesteren i New York, Eric Adams, sendte tidligere denne uken en «undersøkelses­delegasjon» til grensen i Texas. Delegasjonen møtte grense­myndighetene i Eagle Pass hvor hundrevis av migranter hver dag tar seg inn i USA.

– Adams snakket om å ønske illegale innvandrere velkommen til Big Apple med varme og gjestfrihet. Men snakk er billig. Når han blir presset til å oppfylle en lite gjennomtenkt politikk fordømmer han dem som har pekt ut den riktige kursen, skrev Abbott i New York Post.

I løpet av sommeren har Bowser formelt bedt nasjonalgarden om hjelp til å takle en «voksende humanitær krise» foranlediget av at tusenvis av migranter blir busset til byen fra to sydlige stater. Pentagon har avvist forespørselen.

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.