NTB

En detonasjon av atomvåpen over en by av en viss størrelse vil skape en humanitær katastrofe det er umulig for helsevesenet å forberede seg på, ifølge en ny rapport.

Dersom et atomvåpen med styrke på 100 kilotonn TNT sprenges over Stortinget i Oslo sentrum, vil nær halvparten av byens innbyggere bli drept eller skadd i løpet av få sekunder. Det kommer fram i en rapport fra Norske Leger mot Atomvåpen (NLA), skriver Klassekampen.

Målet med rapporten er å få oppmerksomhet rundt hvor destruktive atomvåpen er og jobbe for forebygging, sier Knut Mork Skagen, styreleder i NLA og overlege på sykehuset i Levanger.

Et poeng med rapporten er å illustrere hvor dårlig rustet det norske helsevesenet er til å håndtere et angrep av denne skalaen.

Dersom et tilsvarende atomvåpen sprenges over Torgallmenningen i Bergen, vil cirka en tredel av byens innbyggere bli drept eller skadd. I Trondheim ville situasjonen vært tilsvarende, mens rundt halvparten av innbyggerne i Tromsø ville bli drept eller skadd.

Atombomben USA slapp over Hiroshima i Japan for snart 80 år siden, var på 15 kilotonn.

Ni stater har atomvåpen i dag: USA, Russland, Storbritannia, Frankrike, Kina, India, Pakistan, Nord-Korea og Israel.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.