FN frykter at tallet på døde sivile i Afghanistan vil bli uten sidestykke dersom ikke Taliban-offensiven over hele landet blir stanset.

Volden har økt siden begynnelsen av mai da opprørerne giret opp sin offensiv i tråd med at tilbaketrekkingen av styrker fra USA og Nato startet.

I en rapport fra FN-kontoret UNAMA i Kabul mandag heter det at tapene i første halvdel av 2021 trolig er de høyeste siden kontoret begynte med sine rapporter for 10 år siden.

FN opplyser at det i første halvdel i år ble registrert 1.659 drepte sivile og 3.254 skadde, en økning på 47 prosent fra samme periode i fjor.

FN presiserer at afghanske regjeringsstyrker og regjeringsvennlige grupper står bak en firedel av dødsfallene.

– Vi venter et tapstall uten sidestykke dette året, og også et høyt antall skadde og lemlestede, dersom ikke voldsbølgen blir bremset, sier lederen for kontoret, Deborah Lyons.

Økningen var særlig sterk i mai og juni, den perioden da Taliban for alvor satte i gang sin offensiv flere steder i landet samtidig.

– Det er særlig sjokkerende at kvinner, jenter og gutter utgjør halvparten av alle sivile ofre, sier Lyons.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂