De siste dagene er over 40 sivile drept i angrep i Afghanistan. Her leter slektninger etter sine kjære etter angrepet mot et kurssenter i Kabul. Foto: Mariam Zuhaib / AP / NTB

Den blodige utviklingen i Afghanistan vekker bekymring i FN etter at over 40 sivile er drept de siste dagene. Både Taliban og IS ser ut til å stå bak angrep.

Tirsdag ble minst tre personer ble drept og rundt 30 såret da en gruppe opprørere angrep en politibase i Khost-provinsen øst i Afghanistan. De fleste ofrene var sivile, opplyser helsepersonell.

Så langt har ingen gruppe sagt at de står bak angrepet, som skjer samtidig som Taliban og den afghanske regjeringen deltar i fredsforhandlinger i Qatar – de første i sitt slag siden Taliban ble styrtet fra makten i en USA-ledet invasjon for 19 år siden.

Lørdag ble minst 25 sivile drept og over 50 såret da en selvmordsbomber sprengte seg selv ved et kurssenter i Kabul. Angrepet skjedde idet mange elever var i ferd med å forlate bygningen, og de fleste ofrene var unge elever.

Taliban avviser å stå bak, samtidig som personer som sier de representerer IS, har tatt på seg ansvaret.

Mange elever drept

FNs generalsekretær António Guterres uttrykker stor bekymring for den voldelige utviklingen de siste dagene.

– Disse angrepene har krevd over 40 sivile liv og såret flere andre, blant dem kvinner og barn, skriver Guterres kontor i en uttalelse, der spesielt angrepet på kurssenteret trekkes fram.

– Generalsekretæren uttrykker sin dypeste medfølelse for ofrenes familier, og ønsker de sårede rask bedring, heter det i uttalelsen.

En ny FN-rapport viser samtidig at det i årets ni første måneder har vært en markant nedgang i antall sivile tap i Afghanistan sammenlignet med den samme perioden i fjor.

– Fortsatt sjokkerende

Rapporten fra FNs kontor i Afghanistan (UNAMA) viser at 2.117 personer ble drept og 3.822 ble såret i perioden fra januar til september, noe som er 30 prosent færre enn i fjor, men som likevel er «umåtelig stort og sjokkerende», ifølge FN.

– Fredssamtalene trenger litt tid til å levere fred. Men alle parter kan straks prioritere diskusjonene og ta raske, og ærlig talt altfor sene tiltak, for å stanse den forferdelige skaden som blir påført sivilbefolkningen, sier FNs spesialutsending til Afghanistan, Deborah Lyons i en uttalelse tirsdag.

40 prosent av de sivile som ble drept i perioden, var barn, ifølge rapporten.

Det går også fram at opprørsgrupper er ansvarlige for 58 prosent av de sivile tapene, mens regjeringsstyrker forårsaket 28 prosent.

Tirsdagens angrep i Khost-provinsens hovedstad begynte med en bilbombe, før flere angripere åpnet ild. Under kampene som fulgte, ble minst fire angripere drept.

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.