FN sier at 2022 var det dødeligste året for sivile i Somalia siden 2017. En økning i angrep fra jihadistgruppen al-Shabaab utpekes som hovedgrunnen.

– De gjentatte angrepene fra al-Shabaab, både menneskerettighetsbrudd, seksuell vold og drap på sivile, er alarmerende, sier FNs generalsekretær António Guterres i en rapport til FNs sikkerhetsråd.

Ifølge en oppdatering fra FNs fredsbevarende styrker i Somalia ble 382 sivile drept og 677 såret i perioden august 2022 til begynnelsen av februar i år. Al-Shabaab antas å stå bak mesteparten.

– Økningen i antall sårede og drepte gjør 2022 til det dødeligste året for sivile i Somalia siden 2017, sier Guterres.

De siste månedene har den somaliske hæren sammen med lokale militser hatt en stor offensiv mot al-Shabaab og vunnet tilbake store territorier. Likevel kontrollerer jihadistgruppen, som har sverget troskap til al-Qaida, store områder i Somalia.

Gruppen har operert i landet i over 15 år og fortsetter å utføre en rekke hevnangrep, spesielt på den somaliske landsbygda.

Det dødeligste angrepet siden regjeringens offensiv var i hovedstaden Mogadishu i oktober, da 121 mennesker ble drept i to bilbombeeksplosjoner.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.