Lite, men godt: Intensivavdelingen på Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet. Foto: Jil Yngland / NTB

Antall intensivplasser i helsevesenet i en krisesituasjon er rundt halvparten av det som tidligere var antatt. Rundt 600 er riktig antall, tror helsedirektøren.

NTB melder om saken, og beretter at det tidligere er sagt at helseforetakene kan skaffe 1200 intensivplasser over en kort periode i en krisesituasjon.

Selv dét vil etter manges oppfatning være påfallende snaut i et rikt land med over 5 millioner innbyggere, spesielt i lys av de midler som avsettes til helsesektoren.

Nå viser det seg at dette offisielt oppgitte tallet er langt høyere enn hva som er tilfelle. Til TV 2 sier helsedirektør Bjørn Guldvog at det er mest realistisk å anta at det riktige tallet er rundt halvparten.

– Realistisk sett må vi legge planer for at vi skal kunne håndtere inntil 650 intensivplasser i bruk samtidig over en litt lengre periode. Men også det vil ha store konsekvenser for de andre pasientgruppene, sier helsedirektøren.

Det norske helsevesenet er blant de mest påkostede og i verden. Vi er helt i verdenstoppen i pengebruk på helsevesenet; bare en håndfull OECD-land er noe foran.  I 2018 utgjorde helsetjenester nær 11 prosent av Norges BNP. Likevel kan myndighetene kun mønstre noen få hundre intensivplasser i en krisesituasjon.

Hvor blir det av pengene?

Mange vil mene at en slik avsløring bør få konsekvenser for dem som har hatt ansvar for å planlegge denne viktige siden av landets beredskap.

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Støtt oss, bli abonnent du også:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.