Folk og røvere i Kardemomme by handler om den fredelige byen Kardemomme og dem som bor der. Noen skaper vanskeligheter; det er de tre røverne Kasper, Jesper og Jonatan. Til slutt blir røverne arrestert, men de blir godt behandlet i fengselet hos politimester Bastian, og i siste kapittel blir de dagens helter når de slukker brannen i tårnet til Tobias.

Thorbjørn Egners uforglemmelige barnefortelling har nå blitt virkelighet.

Kardemomme by, altså Stortinget, er et fredelig sted hvor de som jobber der, utnytter systemet til det fulle, om det er på lovlig eller ulovlig vis. Noen skaper imidlertid problemer for de andre ved å bli avslørt som svindlere og korrupte kjeltringer.

Det dreier seg imidlertid om langt flere enn tre røvere. De fleste som forsøker å holde en oversikt over Kardemomme-kjeltringene på Løvebakken, har nå kommet ut av tellingen.

Geitekillingen som kunne telle til ti, hadde selvsagt kommet til kort her, både i nummer og antall som ikke ønsket å bli med i opptellingen.

«En», sa geitekillingen.

«Jeg er en, og du er to, 1 2», sa han så.

«Jonas!» ropte Anniken.

«Hva er det du rauter for?» spurte statsministeren.

«Geitekillingen teller meg!» «Å, nå telte han deg også!» rautet Anniken.

«Han kan bare prøve!» brølte Jonas.

Hvor mange kjeltringer finnes det egentlig på Stortinget?

De av røverne som blir arrestert i Kardemomme-Stortinget, blir behandlet svært godt, og så blir de helter igjen om noen år, når folk har glemt.

Det som er aller vanskeligst for en politiker på Stortinget, er å fortelle sannheten. Med kaldsvetten sprutende, rødmen blussende i fete bollekinn og krokodilletårer rennende i strie strømmer, klarer selv ikke en tidligere statsminister å si det som er sant.

Det er rett og slett ikke fysisk mulig for en stortingspolitiker å forholde seg til sannhet.

Vi får høre at dét må vi ha forståelse for.

For de som tror at det er lett å tjene folket ved knallhardt arbeid 24 timer i døgnet, hvor man kommer hjem og stolt forteller sine egne hvordan man har klart å lyve og manipulere det norske folk ved å inngå diverse lyssky internasjonale avtaler under bordet, bare for å bli brutalt utnyttet selv – det må være en kraftig påkjenning.

I Kardemomme by er alt så mye lettere. I Stortingets kantine vet man jo at alle lyver.

Ved middagsbordet hjemme, derimot …

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag!

 

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.