Statsministerne for to øystater møter denne uka i en høring i havrettsdomstolen for å søke beskyttelse mot klimautslipp som truer deres eksistens.

Mandag starter en rådgivende nemndrett behandlingen av saken i Den internasjonale havrettsdomstolen i Hamburg.

Spørsmålene de skal drøfte, er om karbonutslipp som tas opp i havene, skal regnes som marin forsøpling, og hvilke forpliktelser utslippsland har til å verne om livet i havet. Tuvalus statsminister Kausea Natano og hans kollega Gaston Browne fra Antigua og Barbuda skal avgi forklaringer.

– Vi søker akutt hjelp i sterk tro på at internasjonal rett er en avgjørende mekanisme for å korrigere den åpenbare urettferdigheten folket vårt lider under som følge av klimaendringene, sier Natano.

De to statsministerne representerer en koalisjon av små øystater, COSIS, som går rettens vei i kampen for overlevelse. I tillegg til at livet under havoverflaten er truet i dag, risikerer små øystater å bli oversvømt av stigende havnivåer allerede mot slutten av dette århundret.

Havrettsdomstolen skal gi en rådgivende uttalelse som ikke er juridisk bindende. Imidlertid håper øystatene at konklusjonene vil veie tungt når land verden over framover skal utarbeide lover for klimavern.

Øystatene har også fått saken sin gjennom hos FNs øverste juridiske organ, Den internasjonale domstolen (ICJ). De skal behandle spørsmålet neste år.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.