Justisminister David Lametti hevdet i forrige uke at det ikke finnes noen absolutt rett til å eie privat eiendom i Canada.

Lametti svarte på spørsmål fra journalister om Bill C-19, et skreddersydd lovforslag som vil tillate kanadiske myndigheter å beslaglegge eiendom eid av russere:

– Vel, vi vil naturligvis skreddersy bestemmelsene slik at de tåler å prøves i domstolene. Du har ingen absolutt rett til å eie privat eiendom i Canada.

Hvis lovforslaget blir vedtatt vil det gi den føderale regjeringen makt til å ‘beslaglegge og foranledige konfiskering samt avhende aktiva som eies av sanksjonerte personer og enheter’.

Lovforslaget er for tiden til annen gangs behandling i det kanadiske senat etter at det ble vedtatt i Underhuset sist torsdag.

Juridiske motrøster hevder at en lov som gir regjeringen makt til å beslaglegge russiske eiendeler etter forgodtbefinnende, kan bryte med folkeretten.

David Kleimann, forsker og rådgiver innen internasjonal rett ved en Brussel-basert tenketank, mener kanadierne er på ville veier:

– Jeg tror at det juridiske spørsmålet er relativt klart. Slike handlinger eller prosedyrer vil bryte med folkeretten.

Krigen i Ukraina går ikke bare ut over ukrainere. Den har også resultert i hard behandling av russiske borgere som ikke nødvendigvis har noe med Putins regime å gjøre.

I mars arresterte kanadiske myndigheter to russiske borgere på en nord-kanadisk flyplass – basert på deres nasjonalitet.

 

Kjøp Kjell Skartveits bok her!


Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.