Prisene øker kraftig på lavpriskjedene. Det største prishoppet kom i sommer, ifølge VGs matbørs. Det blir stadig mer kostbart å fylle opp handlevogna med mat og andre dagligvarer.

I årets første måneder steg prisene lite i lavpriskjedene. Men i sommer smalt det, viser tallene etter at VG har gjennomført sin undersøkelse.

Lavpriskjedene har økt prisene sine med mellom 13 og 14 prosent i løpet av et år.

Rema 1000 kommer verst ut av undersøkelsen, med en prisstigning på 14,01  prosent. Men situasjonen er ikke så mye bedre hos konkurrentene.

  • Oda: + 13,36 %
  • Kiwi: + 13,28 %
  • Extra: + 13,28 %

Supermarkedene kan vise til langt lavere prisvekst, men disse butikkene er ifølge VGs undersøkelse fortsatt de dyreste.

  • Meny: + 4,30 %
  • Coop Mega: + 2,01 %

Mesteparten av prisøkningen har kommet i løpet av sommeren. Dagligvarene VG har valgt ut har steget med mellom åtte og ni prosent siden mai.

Line Aarnes, kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000, og svarer på spørsmål om hvorfor prisstigningene er så høy sammenlignet med den generelle prisstigningen som ifølge SSB er på 5,6 prosent.

– Vi skal være billigst på dagligvarer i Norge, det viste vi igjen i dag ved å sette ned prisen på over 400 kjøttvarer. Når vi får lavere priser fra våre leverandører, så kutter vi prisene ut til kunde.

– Utvalget i handlekurven til VG på 64 varer er ikke representativt for den generelle prisøkningen på våre over 4000 varer.

Ifølge Aarnes har Rema 1000 ikke økt marginene, som ligger fast på 3-4 prosent.

Vanligvis øker kjedene sine priser to ganger i året, i februar og i juni. Men i 2023 har situasjonen vært annerledes, sier seksjonssjef for prisstatistikk, Espen Kristiansen i SSB.

– Prisveksten som var ventet i februar ble heller smurt utover våren og forsommeren, og mange har vært ekstra spente på august.

Vanligvis går prisene ned fra juli til august, men i år er det annerledes.

Uansett er det kraftige prisøkninger, og lønnsveksten holder ikke følge. Selv om vi akkurat nå opplever lave strømpriser alle steder i landet med unntak av Sørvest-Norge, så øker trolig strømprisen utover mot vinteren.

Samtidig sliter mange med høye renter på boliglånene sine, og for mange har sommerferien blitt langt dyrere enn vanlig på grunn av den dårlige kronekursen.

Det blir derfor trolig en tøff vinter for mange norske husholdninger.

Les også:

Støre vil stanse inflasjonen og renteøkning ved samarbeid

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.