Ekstremværet «Hans» viser med all tydelighet den håpløse situasjonen i det politiske Norge.
Når et kraftig regnvær setter infrastruktur og planlegging på prøve, kan man bare forestille seg hvordan situasjonen ville ha blitt om man fikk et tropisk regnskyll over seg.
Når politikere kan stå frem og si at grunnen til at oversvømmelser i Østlandsområdet er så mye verre enn hva de er på Vestlandet, er fordi at man ikke har planlagt infrastruktur for denne type regnvær, avdekker det kun naivitet og kunnskapsløshet.
Det er litt for enkelt å skylde på klimaendringer, og på at det ikke regnet så mye før, var så varmt før osv. For det var det nemlig. Og, om det ikke var det, hva er da grunnen til at man ikke planlegger for noe slikt?
Tror politikere og embetsverket at klimaet først har begynt å forandre seg de siste årene?
De som styrer Norge, må få strykkarakter i behandling av krisesituasjoner.
For det første må de få klarlagt hva en krise er for noe. Et kraftig regnvær er ingen krise. Vi snakker om Norge, et værhardt land hvor stormer er vanlig kost for dem som bor langs kysten. At man dermed tar det for gitt at den type vær kun er forbeholdt kystbefolkningen, er kunnskapsløst og naivt.
For det andre må stortingspolitikere faktisk inneha minste felles multiplum av arbeidserfaring og kunnskap. Slik det er nå, opereres det med en suppe av broilere uten virkelighetsforståelse, som først og fremst er opptatt av å mele sin egen kake.
Vi så det under pandemien, hvor krisemaksimeringen og mangel på forståelse av hva og hvordan man håndterer en slik hendelse var så altfor tydelig.
Så er spørsmålet: Har man lært av dette og tatt forholdsregler for neste krise?
Svaret fikk vi nå under «Hans».
Regnværet kom på politikere, beredskapstropp og politi som julekvelden på kjerringa. Som hodeløse kyllinger løp man rundt, og ingen så ut til å vite hva de skulle gjøre, annet enn å rope «krise» til media.
Folk fikk titalls varsler på sin mobil om rødt faresignal, noe som betyr ekstrem fare. Men på samme måte som under koronapandemien så var det sterkt overdrevet.
Med slike mangler, både av vettuge folk og infrastruktur, så er det ikke godt å si hva som skjer den dagen en skikkelig krise inntreffer.
Kjøp «Mesteren og Margarita»!
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.