Illustrasjonsfoto: Foto: Ludvig Heiberg Larsen / NTB

Kleskjempen H&M går i bresjen for såkalt bærekraftig mote. Men da en svensk avis sendte klær til gjenvinning hos giganten, endte de i søppelhauger.

Stadig flere bedrifter forsøker å fremstå som såkalt grønne og bærekraftige, og ord som gjenbruk og gjenvinning går ofte igjen.

Her kjøper man seg goodwill både i miljøbevisste kundegrupper, hos politikere og i pressen.

Men realitetene bak fasaden er gjerne ikke fullt så «grønne» som man  selv hevder.

Aftonbladet har gransket klesinnsamlingen til H&M, som er et sentralt ledd i selskapets arbeid for å innføre sirkulærøkonomi.

Her kan brukte klær av alle typer leveres inn. H&M skriver på sine hjemmesider at de enten selger klærne som bruktklær, sørger for at de blir gjenbrukt til andre formål, eller resirkulerer dem.

Men så var det ikke helt slik likevel.

NTB-Kenneth Kandolf Haug melder om saken.

Aftonbladet leverte ti plagg til gjenvinning i ulike H&M-butikker i Stockholm. De festet såkalte airtags på dem for å kunne spore hvor de havnet, og antok at i alle fall noen av dem kom til å bli solgt på nytt i Sverige.

Det skjedde imidlertid ikke.

Flere av plaggene ble sporet til dumpingsplasser i fattige land. Eksporten av klær fra Europa forårsaker store miljøproblemer, og risikerer dessuten å utkonkurrere innenlandsk produksjon.

Klærne Aftonbladet leverte inn var kjøpt på bruktbutikker i Stockholm og var i god stand. H&M solgte dem videre til mellomledd som sorterer og eksporterer brukte klær.

Vinterjakker kastes i Afrika

Mange av klærne havner i Afrika, der mottakerne har fortalt Aftonbladet at de blir tvunget til å kaste halvparten av de importerte klærne. Det skyldes enten at de er i dårlig stand eller – ikke overraskende – at de er for varme for klimaet rundt ekvator.

En annen selger Aftonbladet snakker med sier:

– Jeg kjøper søppel. Man sender søppel til oss. Jeg vil si: Vær så snill, slutt å sende alt dette.

Også Ghana mottar mange klesplagg fra: 800 millioner brukte plagg, viser Aftonbladets granskning.

Minst to tredeler kommer fra Europa, viser tallene til organisasjonen The Or Foundation. Også her forteller selgere på markeder at de må dumpe drøyt halvparten av plaggene.

Til sammen har de tre gjenvinningsselskapene H&M selger bruktklær til, eksportert drøyt 5711 klesballer til Ghana i år – som tilsvarer over en million plagg.

Klærne blir i stor grad til søppelberg på strender og i sjøer. De forårsaker store problemer for dyreliv og miljø i området.

Utfordringer

H&M svarer Aftonbladet med at det finnes «utfordringer knyttet til innsamling og gjenvinning,» men sier samtidig at de er helt kategorisk motstandere av at klær blir til avfall.

I dag kan man gå inn i hvilken som helst av H & 4000 butikker på verdensbasis, finne den hvite innsamlingsboksen og levere inn alle sine plagg. Initiativet begynte for ti år siden og har blitt hyllet internasjonalt, skriver Aftonbladet. H&M skryter også av en rekke priser og utmerkelser de har fått fra investorer og andre, for sirkulærarbeidet.

Så PR-effekten av det hele har de fått.

Også flere av H & underleverandører, som sorterer de brukte klærne, har svart på Aftonbladets anklager.

– Generelt sett er dumpingen av tekstilavfall i Ghana en av de største utfordringene som tekstilsorterere i Europa står overfor. (…) Vi kommer til å fortsette å gjøre alt som står i vår makt for å forhindre slik praksis, skriver tyske Remondis.

Også i Norge dumpes store mengder klær.  Aftenposten skrev i fjor om at kleskjedene i Norge kaster 825 tonn med usolgte klær.

I 2022 lanserte EU-kommisjonen en ny strategi for å slå ned på bruk og kast-kulturen. Målet er blant annet at
«langt mer skal resirkuleres og repareres».

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.