EU kjører på med sitt «grønne skifte». Innen utgangen av 2022 vil EU at alle produkter som selges i Europa, skal merkes med sitt miljøavtrykk. Dette kan bety slutten for den norske bunaden.

EU mater tall og data inn i det såkalte Product Environmental Footprint (PEF) for tekstiler og fottøy. Bunaden vil da havne på listen over miljø-uvennlige plagg. En løsning kan være å erstatte den klimaskadelige, tradisjonelle bunaden med en bunads-kopi av polyester, laget av resirkulerte plastflasker.

Polyester får nemlig toppscore som svært miljøvennlig, skriver Tekstilforum.

Også tradisjonelle lederhosen vil komme svært dårlig ut, og dermed defineres som klimaskadelig.

EU vil at alle former for menneskelig virksomhet skal vurderes ut fra nøkkelordene «klima», «mer bærekraftig» eller «grønt».

Felles for alle disse diskusjonene er at etterprøvbar forskning og data skal ligge til grunn for både påstander og fremtidens rangering av produkter, på enten en poengskala eller noe som likner mer på det vi kjenner fra hvitevarer med fargekoding fra grønt til rødt.

Hva om dataene som ligger til grunn for rangeringene har blitt samlet inn og analysert av helt andre årsaker enn det de brukes til? Da kan konsekvensene i verste fall bli fatale, både for fattige og marginaliserte fiberbønder i den tredje verden, men også for det som er igjen av tradisjonsrik håndverksproduksjon, enten det nå er i skinn eller ull, slik som i våre bunader.

Vi kan jo minne dere om at det EU her bestemmer, også vil gjelde i Norge – gjennom EØS-avtalen.

Camilla Rossing er leder for Norsk Institutt for Bunad og Folkedrakt, som kort sier:
– Dette er jo galskap!

Også internasjonale EcoAge fikk latterkrampe, ifølge Tekstilforum.
«Så lederhosen skal mer eller mindre bli forbudt? Det er jo helt på trynet.»

Men dette kan faktisk bli konsekvensen. Bunader og lederhosen skal ut av våre garderober. Bakgrunnen er materialene som brukes i produksjonen: Silke, alpakka, skinn, bomull og ull.

Farvel ullundertøy, farvel bunad, farvel den tykke, deilige og hjemmestrikkede ullgenseren din, skinnjakka … silkeslipset, og urfolks håndverkstradisjoner.

Så i fremtiden skal vi bruke klær laget av resirkulerte plastflasker, som er laget av ikke-fornybar olje? Samtidig skal oljenæringen legges ned? Hvor er logikken?

Hvordan skal Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum forholde seg til dette? Skal den nye regjeringen la et slikt EU-direktiv bli innført som gjeldende lov i Norge? Hvordan vil kjernevelgerne til Sp reagere? Dessuten: Bunadsentusiaster finnes i alle partier på Stortinget, fra Rødt til FrP.

Tekstilforum kritiserer mediene:

Vi må diskutere hvem som taper og hvem som vinner på de ‘sannhetene’ som legges til grunn. Miljøjournalistikken må våkne opp og starte å følge pengene. Vi trenger raske forandringer, men ikke dem som går feil vei.

Hvis EU gjennomfører dette, må Norge trolig følge opp. Da vil bærekraftige naturprodukter som ull erstattes med plast.

Les også: «Grønt skifte» handler om tvang!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.