Klipp fra SVT.  

I Falun kommune, omtrent midt i Sverige, har man gått lenger enn de fleste i den såkalte klimasaken. Der kutter man ut motorgressklipperen og bruker i stedet en hest.

Få visste at det er i den svenske kommunen Falun at jordas fremtid avgjøres – og reddes. I hvert fall later myndighetene i denne kommunen til å tro det.

For der går man nå til virkelig drastiske skritt for å kutte klimautslippene, som det heter.

Samnytt melder om hvordan dette foregår i den «klimabevisste» kommunen.

Kommunen använder häst för gräsklippning – ska rädda planeten, skriver visen, og fortsetter:

Under sommaren har Falu kommun beslutat att skippa de traditionella gräsklipparna. Syftet ska vara att minska miljöpåverkan.

Det hele fungerer slik: I Kålgården utenför Falun sentrum går Sture, en nordsvensk brukshest, frem og tilbake og drar fem vanlige, manuelle gressklippere som er festet sammen.

Hesten Sture skal også stå for gressklippingen ved frisbee-golfbanen og Lugnets naturreservat i sommer, opplyses det.

Kommunen vill se om det går att minska miljöpåverkan genom att använda häst i stället för en vanlig motordriven åkgräsklippare.

– Jag hoppas att det ska visa sig vara tillräckligt effektivt och prisvärt i förhållande till resultatet, säger Pär Karlsson, kommunbiolog och projektledare, till statstelevisionen.

Men særlig raskt og effektivt er det ikke:

En nackdel Karlsson ser är att ekipaget kräver rörelseutrymme och är det mycket träd så går det för långsamt.

Når man utpå høsten en gang oppsummerer sommerens store klimadugnad i Falun kommune, finner man muligens ut at hele dette prosjektet har spart Falun, Sverige og jorda for CO2-utslipp tilsvarende at en personbil hadde kjørt en tur til nabobyen.

Eller det tilsvarer muligens et kvart sekunds utslipp fra et middels kinesisk kullkraftverk, som det nå bygges flere og flere av.

Men et grunnleggende motto for slike selvoppofrende klimatiltak er at «alle må gjøre en innsats», og da spiller det ingen rolle at det enkelte påfunn ikke har noen som helst praktisk nytte eller betydning for annet enn selvbildet til de ansvarlige.

Les også: 

Fjorårets nobel­pris­vinner i fysikk: – Det finnes ingen klima­krise

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.