Ukrainske flyktninger i et mottak i Nadarzyn ved Warszawa 14. februar 2023. Foto: Michal Dyjuk / AP / NTB.

Av de 16 millioner krigs­flyktningene fra Ukraina som er kommet til EU, har 11 millioner reist tilbake til hjemlandet og én million til andre land, opplyser EUs innenriks­kommissær Ylva Johansson til mediene tirsdag morgen. Dermed er det 4 millioner ukrainske flyktninger igjen i unionen.

Johansson sier at mesteparten av den ene millionen som er reist til andre land, er havnet i USA, Canada eller Storbritannia, skriver nyhetsbyrået LaPresse, som siterer kommissæren:

«Vi hadde forventet at det ville komme flere mennesker i løpet av vinteren, da Russland aggressivt ødela strøm- og vannforsyningen, men det skjedde ikke», presiserer hun. «Det var også et unikt øyeblikk, for det var aller første gang vi aktiverte direktivet om midlertidig beskyttelse, som har eksistert i 20 år, men aldri er blitt brukt før.»

Det er all grunn til å tro at flesteparten av ukrainerne som reiser hjem, drar til stabile områder, altså steder som ikke befinner seg i eller nær områdene Russland har okkupert sørøst i Ukraina. Det er i alle fall situasjonen for ukrainske krigsflyktninger som yours truly har omgåttes i Italia siden Russlands invasjon.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.