Hvor mange flere flyktninger kan Polen ta imot? Siden Russlands invasjon av Ukraina 24. februar, har 3,7 millioner ukrainske flyktninger krysset grensen til Polen. Polen er landet som har tatt imot flest flyktninger fra Ukraina.

Søndag samlet tusenvis av ukrainske flyktninger seg i Warsawa i en takknemlighetsparade:




Mange av flyktningene har selv kommet seg inn på boligmarkedet i Polen, andre har blitt plassert i statlige boliger, og andre igjen har blitt tatt inn i hjemmene til nestekjærlige polakker. Det er ingen sikkerhetskontroller av vertsfamiliene som får betalt rundt 90 kroner per dag av staten for å huse flyktninger.

Ingen vet hvor mange av de 3,7 millionene som har reist videre til tredjeland og kun halvparten har søkt om flykningestatus.

Allerede for 2 måneder siden sa ordføreren i Warsawa at de trengte hjelp, at de ikke maktet å ta imot flere flyktninger. De aller fleste er kvinner og barn. Det forventes at over 200.000 ukrainske barn aldri kommer til å reise tilbake til Ukraina.

Polen har tradisjonelt vært forsiktige med å ta inn migranter og de sliter med å håndtere integrering av den store mengden av flyktninger, selv om det allerede før krigen befant seg en million ukrainere i Polen og de har nokså lik kulturell bakgrunn.

Flyktningene trenger økonomisk hjelp og polakkene spør seg om hvor mange de har råd til å hjelpe. Inflasjonen ligger på 12,5 prosent og polakkene har allerede dårlig råd. Husleieprisene i Warsawa har økt med 50 prosent på grunn av antallet som trenger bolig.

Mariusz Was driver et lite hotell og har tatt inn flyktninger. Han lurer på hva fremtiden bringer:

«Alt jeg vet er at jeg har en kontrakt frem til slutten av mai for å ta inn disse menneskene, så det jeg vil vite er hva som vil skje med oss alle i løpet av de neste månedene,» sier Was.

«Jeg mister allerede kunder, snart vil jeg jobbe med tap. Gassprisene stiger og vinteren kommer. Jeg elsker disse menneskene, de er som familie og jeg ville aldri kastet noen ut. Jeg kunne aldri gjøre det. Men jeg vil veldig gjerne vite hva som vil skje videre.»

The Times

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.