Flyktninger fra Ukraina er ikke velkomne til den «humanitære supermakten» Sverige. – Vi måste ha en rimligare fördelning mellan länder än vi hade 2015, sier statsminister Magdalena Andersson.

Under flyktningkrisen i 2015–16 tok Sverige imot flest flyktninger per innbygger blant europeiske land. Nå truer en ny flyktningkatastrofe hvis det bryter ut krig mellom Russland og Ukraina. Men nå er tonen en annen: Ukrainske flyktninger er ikke velkomne til Sverige.

En humanitær katastrofe

Amnesty International advarer mot en humanitær katastrofe dersom Russland invaderer Ukraina. Det er usikkert hvor mange av Ukrainas befolkning på 44 millioner som vil flykte hvis det oppstår en væpnet konflikt, men Amnesty opplyser i en pressemelding at de forventer «millioner av flyktninger», i tillegg til de rundt 1,45 millioner som fortsatt er internt fordrevne i Ukraina etter tidligere konflikter i Donbass (Donetsk-regionen) og Krim i 2014 og 2015.

– Det er skremmende å forestille seg omfanget av flyktningkrisen i tilfelle eskalerende fiendtligheter i Ukraina. Det vil være en verdensomspennende humanitær katastrofe med millioner av flyktninger som søker tilflukt i europeiske naboland, sier Agnès Callamard, generalsekretær i Amnesty International, i pressemeldingen.

Amnesty viser også til at Ukraina er et land der mennesker som har flyktet fra Russland, Hviterussland og sentralasiatiske land har søkt beskyttelse. Også disse vil måtte søke beskyttelse i andre land dersom Russland angriper Ukraina. Den polske regjeringen forbereder seg på en bølge av flyktninger, og det amerikanske forsvarsdepartementet kunngjorde denne uken at over 3000 amerikanske soldater som nylig har ankommet Polen, vil bistå landet med et eventuelt flyktningmottak.

Nei fra Sverige

Statsminister Magdalena Andersson nekter imidlertid å ta imot flyktninger fra Ukraina. På et ekstraordinært EU-toppmøte i Brussel torsdag diskuterte EUs stats- og regjeringssjefer situasjonen i Ukraina, og Sveriges holdning er at det nå er andre lands tur til å stille opp.

– Jag har varit väldigt tydlig när jag diskuterat detta med mina kollegor i EU att vi aldrig kan komma tillbaka till situationen vi hade 2015. Länderna måste ta ett gemensamt ansvar för flyktingar som kommer till EU. Från svensk sida tog vi 2015 större ansvar än något annat land. Här måste andra länder vara med och stötta, sier Magdalena Andersson i et intervju med Dagens Nyheter.

– Vi måste ha en rimligare fördelning mellan länder än vi hade 2015.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.