Lege og forsker Kristina Sundquist. Foto. Facebook

En svensk lege ble anmeldt for å ha forsket på sammenhenger mellom voldtekter og kulturell bakgrunn i Sverige. Hun fikk store problemer med karrieren. Men nå er saken henlagt.

Mange har tatt for gitt at forskningen og vitenskapen i Sverige er fri. Det gjorde også legen og forskeren Kristina Sundquist – helt til hun ble satt under etterforskning for ulovlig  forskning.

Hun hadde nemlig studert hvem det er som begår flest voldtekter i landet, og i Sverige er dette noe man ikke bør grave for dypt i.

Men etter å ha levd med et stempel som mistenkt i to år, er etterforskningen nå avsluttet og saken henlagt.

Sundquist får imidlertid ingen unnskyldning eller erstatning for de problemer det hele har skapt for henne.

Samnytt skriver om saken:

Forskare frias – inte brottsligt visa att flest våldtäkter begås av migranter, skriver avisen.

Samnytt fortsetter, og forteller at allmennlegen Kristina Sundquist gjennom et forskningsprosjekt tydelig så at det er en stor overrepresentasjon av migranter som gjerningspersoner i forbindelse med voldtekter.

Dette valgte hun å offentliggjøre i sitt forskningsarbeid, noe hun åpenbart ikke burde gjort.

At slike oppdagelser ikke bare ble fortiet, vakte sinne høyere opp i forskningsmiljøet, skriver Samnytt:

Överklagandenämnden för etikprövning (Önep) beslöt på eget initiativ anmäla Sundquist för ”oetisk” forskning och på det sättet sätta stopp för den.

”Ikke tillatelse” til å forske

Ifølge klagen hadde Sundquist «ikke tillatelse» til å nevne slike ting i sin forskning, og saken ble overlatt til politiet for etterforskning.

I to år har hun måttet leve med en nedverdigende kriminell merkelapp på seg i forskningsverdenen, med de konsekvenser dette har medført for karrieren.

Hun er blitt stigmatisert og uglesett.

Men nå løftes byrden fra Sundquists skuldre, i hvert fall delvis. For Eva-Marie Persson, sjefanklager ved den svenske påtalemyndigheten, varsler at etterforskningen avsluttes.

Dette skyldes imidlertid ikke at hun er blitt renvasket for urimelige anklager. Dey er rett og slett en følge av at saken i mellomtiden er blitt foreldet i rettsvesenet. Dermed er man formelt sett frikjent, selv om det ikke ble gjennomført noen rettsak.

Men det innebærer at Sundquist aldri fullt ut vil få sitt ry gjenopprettet, og hun risikerer nå å få problemer med sin fremtidige forskning.

Er både lettet og kritisk

Samnytt beretter om hvordan legen tar imot henleggelsen:

Sundquist säger i en kommentar till Läkartidningen att hon är glad över att utredningen läggs ned men att hon samtidigt är kritisk till att det tagit så lång tid och att det endast är därför som hon inte längre kan utredas för brott.

Hon hoppas ändå på att den uppmärksammade utredningen ska leda till att forskningen i Sverige blir fri på riktigt så att inte fler forskare ska riskera dras inför domstol för att ha nämnt sådant i sina avhandlingar som av vissa i maktposition uppfattas som obekvämt.

Hva skjer med den tidligere frie forskningen?

Saken som involverer Kristina Sundquist har ført til en debatt om hvor fri forskningen i Sverige egentlig er. det reises spørsmål om såkalt etikkvurdering er blitt et redskap for å sette en stopper for politisk «ukorrekt» og kritisk forskning.

Enkelte vil hevde at man også i Norge kan få trøbbel ved å forske for inngående på temaer knyttet til eksempelvis innvandring, etnisitet, kjønnspolitikk og klima.

Les også: 

Woke-feminisering ødelegger USA-universiteter

 

Velkommen til møte!

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.