Nato-soldater i Kosovo ble mandag satt inn for å holde demonstrerende serbere i sjakk ved tre rådhus som har fått kosovoalbanske ordførere.

Det har vært store demonstrasjoner etter at serberne boikottet valget 23. april i protest mot at deres krav om mer selvstyre ikke var blitt innfridd. Valgdeltakelsen i de fire kommunene var på 3,47 prosent, og lokal serbiske ledere sier de ikke vil samarbeide med de fire kosovoalbanske ordførerne.

Rundt 90 prosent av Kosovos befolkning er kosovoalbansk, mens serberne er i flertall i de fire nordlige kommunene som grenser mot Serbia. (NTB)

Den serbiske presidenten Aleksandar Vucic har satt landets styrker i kampberedskap. Nå blander Nato seg inn i Balkan igjen.

I byen Leposavic, like ved grensen til Serbia, ble amerikanske soldater i Nato-tjeneste utplassert for å beskytte rådhuset mandag, hvor hundrevis av serbere hadde samlet seg. Soldatene var kledd i fullt opprørsutstyr og satte ut piggtrådgjerder for å holde demonstrantene ute.

I byen Zvekan brukte politiet pepperspray mot serbiske folkemengder som brøt gjennom en barrikade og prøvde å ta seg inn i rådhuset.

Den serbiske folkegruppen i Kosovo har aldri akseptert selvstendighetserklæringen fra 2008 og ser fortsatt Beograd som sin hovedstad. Serberne krever at de kosovoalbanske ordførerne skal erstattes med administrasjonsledere lønnet av Serbia.

Serbia har som kjent et nært forhold til Russland, noe som blant annet bidro til at første verdenskrig ble en realitet.

Les også:

Serbiske styrker er satt i kampberedskap etter sammenstøt mellom serbere og politi i Kosovo

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.