Tre politimenn ble skadet da Kosovo-politiet aksjonerte mot organisert kriminalitet i den serbiskdominerte nordlige delen av landet tirsdag morgen. 10 personer er arrestert så langt i Mitrovica i aksjonen som fremdeles pågår, opplyser en BIRN-journalist. Blant de arresterte er politisjefen i landsbyen Zubin Potok, sa Syle Hoxha som er aktor i saken. I landsbyen hadde de barrikadert seg med brennende bildekk for å holde politiet ute.

Statsminister Ramush Haradinaj sier at målet var individer som var involvert i organisert kriminalitet og at det ikke var en aksjon mot serbere generelt.

“As prime minister of the country, I confirm that it is about rule of law and nothing else. I invite the Serbs in the north to keep calm and respect the law,” la han til.

Politiraidet har skapt sinne i Serbia. Lederen for den serbiske regjeringens kontor i Kosovo, Marko Djuric, sa at hensikten hadde vært å skape frykt og panikk.

“This morning, around 6am, special units of the ROSU [Regional Operational Support Unit] stormed in from three directions into the north of Kosovo, into the territory of all four [Serb-majority] municipalities, with the aim of intimidating and provoking panic,” fortalte Djuric til nyhetsbyrået Tanjug.

Han sa at «separatistene» fra Pristina hadde satt igang truende metoder for å skremme serberne og at de ville skape en umulig situasjon for serbere i Kosovo. Den serbiske presidenten Aleksandar Vucic og innenriksministeren har kommandert den serbiske hæren til full beredskap, melder nyhetsbyrået Tanjug. Intense diplomatiske aktiviteter er også igangsatt.

Fra den serbiske statsministerens kontor ble Tanjug fortalt at Serbia ikke vil tillate folkemord:

 “The president asked Western political authorities to control Pristina and let them know Serbia will not allow ethnic cleansing,”

Serbiske medier melder at serbere i Nord-Mitrovica har begynt å samle seg i byens sentrum.

Mitrovica er en delt by med store spenninger mellom de etniske gruppene. Mitrovica er den eneste byen i Kosovo som har en betydelig serbisk befolkning. Rundt 25.000 serbere bor nord i byen som er delt av elven Ibar. Serberne ble flyttet fra sørsiden til nordsiden av byen etter Kosovo-krigen og det ble kun registrert 14 serbere sør i byen ved folketellingen i 2011. Islam er den dominerende religionen i Kosovo, som var en del av det ottomanske riket fra 1389-1912. Rundt 92% av innbyggerne er muslimer. Serbere er hovedsakelig ortodokse kristne. Kosovo erklærte seg som suveren stat i 2008, men Serbia mener fremdeles at denne nordlige delen av Kosovo tilhører Serbia.

I Aftenposten skrev Ulf Andenæs i 2007 om Kosovo:

I århundrenes løp har befolkningen gradvis skiftet, fra ortodokse serbere til hovedsakelig muslimske albanere. Det har skjedd gjennom albansk innvandring, serbisk utvandring og albanernes høye barnetall.

BalkanInsight   WashingtonPost  (betalingsmur)

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂