Spenningen er høy i Nord-Kosovo etter at ukjente skjøt mot politiet og kastet en sjokkgranat på fredsstyrker fra EU i den serbisk-befolkede regionen.

Hundrevis av sinte serbere samlet seg igjen søndag morgen ved sperringene som ble satt opp lørdag på veiene til to grenseoverganger mellom Kosovo og Serbia.

Kosovo-politiet sier at de ble utsatt for tre væpnede angrep i løpet av natten på en vei som går til grensa, og måtte svare med skytevåpen.

Fredsstyrkene i EU-politiet som er utplassert i regionen som del av EU-delegasjonen EULEX, ble også utsatt for et angrep med en sjokkgranat, men ingen ble skadd.

Spenningen økte etter at Kosovos myndigheter bestemte at det skal holdes lokalvalg i områdene med serbisk flertall 18. desember. Det serbiske partiet i området protesterte, og kort etter at veisperringene ble reist, utsatte Kosovos president Vjosa Osmani valget til april, uten at det dempet spenningen.

EUs utenrikssjef Josep Borrell fordømmer angrepene og ber kosovoserbere om å fjerne veiblokadene umiddelbart.

Sier serbiske soldater står klare

Lokalvalget i fire distrikter skulle fylle ledige seter i nasjonalforsamlingen etter at parlamentsmedlemmer fra Serbisk liste trakk seg i protest mot at regjeringen har krevd at etniske serbere må slutte å bruke serbiske bilskilt, eller bli bøtelagt.

Selv om Kosovo erklærte seg uavhengig av Serbia i 2008, er det aldri akseptert av de serbiske myndighetene, som fortsetter å oppildne den serbiske mindretallsbefolkningen i Kosovo til å stå imot myndighetene i Pristina.

Serbias president Aleksandar Vucic sa lørdag at han vil be Nato om tillatelse til å utplassere 1.000 serbiske soldater i Nord-Kosovo, men erkjenner at forespørselen neppe blir innfridd.

Etter et møte med Serbias justismyndigheter søndag, sa Vucic at han vil gjøre alt han kan for å bevare fred, men at militæret er klare for å beskytte den serbiske minoriteten i Kosovo.

– Uakseptabelt forslag

Kosovos statsminister Albin Kurti beskylder Vucic for å prøve å destabilisere landet. Han sier også at Vucics utspill er ment å stikke kjepper i hjulene for Kosovos planer om å søke EU-medlemskap.

Kosovo kommer til å søke om medlemskap i EU før året er omme, opplyste president Osmani tidligere i desember.

Også Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock sier at Vucics utspill eskalerer spenningene i området.

– Å foreslå å sende serbiske styrker til Kosovo er fullstendig uakseptabelt. Det samme er de nylige angrepene på EULEX, sier Baerbock.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.