Japan deltar i sanksjonsregimet mot Russland og varsler nå en skjerpelse, slik G7-møtet slo til lyd for. Men Japan sier ingenting om at forholdet til Kina er endret. Japan har store økonomiske interesser i samhandelen med Kina.

I koordinasjon med de andre G7-landene vil Japan fryse eiendelene til 78 grupper og 17 individer, inkludert militæransatte i Russland, og forby eksport til 80 russiske individer og selskaper som blant annet militærtilknyttede forskningssenter, ifølge en uttalelse fra utenriksdepartementet fredag.

Japan vil også forby å tilby bygg- og ingeniørtjenester til Russland.

I tillegg til sanksjonene kom også Japan med en fordømmelse av Russlands avtale med Belarus om utplassering av taktiske atomvåpen, som ble kjent torsdag.

Ved å stramme skruen rundt Russland og tie om Kina, viser G7 svakhet. Kina sirkler rundt Taiwan og venter bare på en anledning til å slå til. Man studerer vestlige sanksjonssystemer og leter etter svake punkt. For Kina er sanksjonene et angrep på nasjonal selvråderett. Det vil aldri delta i et regime som vil tvinge en alliansepartner i kne.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.