Russlands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Alle de sju medlemslandene i G7-gruppen har forpliktet seg til å fase ut eller forby import av russisk olje, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus søndag.

NTB-AFP skriver om dette nye grepet for å ramme økonomien i det krigførende Russland.

– Dette vil ramme hovedpulsåren i Putins økonomi og nekte ham inntektene han trenger for å finansiere krigen, sies det fra Det hvite hus.

Det spesifiseres dog ikke nøyaktig hva G7-medlemmene – Frankrike, Tyskland, Canada, Italia, Japan, Storbritannia og USA – har forpliktet seg til. Noe konkret tidspunkt for innføringen av sanksjonene er heller ikke oppgitt.

USA, som ikke har vært en stor forbruker av russisk olje, har allerede innført importforbudet. Det er i særlig grad Tyskland som vil kunne få utfordringer knyttet til et slikt forbud. Men inntil videre er det kun snakk om olje, og ikke gass.

Et tilsvarende importforbud for gass ville vært svært vanskelig for Tyskland å håndtere. Dette skyldes at landet frivillig har innført en energipolitikk der man i stor grad er avhengig av nettopp russisk gass for å få samfunnet til å fungere.

Uten russisk gass vil dagens Tyskland mer eller mindre stoppe opp. Det arbeides med å få på plass alternative forsyningskanaler, men dette kan ta tid.

Søndag meldes det fra NTB om enda flere, nye sanksjoner mot Russland, denne gangen på mediesiden.

Det opplyses at amerikanske myndigheter nå vil rette sanksjoner mot tre russiske TV-stasjoner, og nekter også russiske selskaper tilgang til revisortjenester. Det går fram av en uttalelse fra Det hvite hus søndag.

De tre TV-selskapene det rettes sanksjoner mot er Joint Stock Company Channel One Russia, Television Station Russia-1 og Joint Stock Company NTV Broadcasting Company.

I tråd med sanksjonene nektes amerikanske selskaper å finansiere dem gjennom annonser eller selge dem utstyr.

– Amerikanske selskaper bør ikke drive forretning ved å finansiere russisk propaganda, sier en talsperson i Det hvite hus.

Les også: 

Kina forbereder seg på vestlige sanksjoner på grunn av støtten til Russland

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Kents bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.