Vedtaket var i strid med loven. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Viken-politikere vil utestenge partier som fremmer såkalte hatefulle ytringer fra skolevalg. Men fylkesadvokaten mener det er ulovlig å nekte partier adgang.

I mars vedtok et flertall av Viken-politikerne at partier som stiller liste ved fylkestingsvalget, får anledning til å delta på valgtorg.

Men det var ett unntak:

Det skulle ikke være adgang for partier som fremmer hatefulle ytringer, konspirasjonsfortellinger og ekstremt tankegods.

Mange vil oppfatte dette som en direkte innskrenkning av demokratiet.

Dette mener også fylkesadvokat Geir Atle Mjeldheim i Viken. Han sier et slikt vedtak bryter med Grunnlovens forbud mot forhåndssensur.

Det foreslåtte forbundet ville spesielt rammet enkelte partier i den såkalte andre-kategorien, som Konservativt og Norgesdemokratene, og antagelig noen flere.

Det er uklart om man også hadde tenkt å hevde at eksempelvis og Industri- og næringspartiet (INP) fremmet konspirasjonsfortellinger gjennom sin motstand mot den rådende energi- og klimapolitikken her i landet.

Men nå må de sensurglade lokalpolitikerne i Viken slå retrett, og likevel godkjenne at partier de selv ikke liker, får stille til valg.

– Vi må nesten forholde oss til det, sier fylkespolitiker Mons Ivar Mjelde (Ap) i Viken i en pressemelding til NTB.

Han legger til:

– Vi prøvde oss, men vi ser at dette har vi ikke hjemmel til å gjøre. Da må vi ta saken opp på nytt. Heldigvis får vi til det i juni, slik at vi rekker å endre reglene til skolevalget, legger han til.

Mjelde kommer ikke med noen klar beklagelse av at man i strid med loven har forsøkt å fjerne fundamentale demokratiske rettigheter her i landet.

Kommunal Rapport meldte om saken først.

Les også:

Industri- og Næringspartiet fosser frem – 3 prosent i meningsmåling

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.