Lill Sverresdatter Larsen, leder i Sykepleierforbundet. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Et Ap-vedtak som skal redusere private helsetilbud for å styrke det offentlig helsevesen, får kritikk av lederen for Norsk Sykepleierforbund. Ikke alle i fagbevegelsen går i takt.

Ikke alle i fagbevegelsen er like fornøyde med de mange vedtakene som ble kvernet ut på Ap-landsmøtet denne helgen.

Den harmonien som åpenbart rådet blant flertallet av møtedeltakerne, ser ikke ut til å strekke seg særlig langt utover partiets indre kretser.

Fra Norsk Sykepleierforbund kommer det nå kritikk, ved at forbundets leder har innvendinger mot vedtaket mot private helsetjenester.

NTB melder om saken, og siterer NRK.

– Utfordringene med bemanning i helsesektoren kan og bør løses på andre måter enn å gi vetorett mot å etablere privat virksomhet, sier Lill Sverresdatter Larsen til NRK.

Arbeiderpartiets landsmøte gikk inn for nye regler for å regulere de private aktørene enda strengere. Partiet vil «få på plass en godkjenningsordning for etablering av privatfinansierte helsetjenester når slike etableringer svekker nødvendig tilgang på helsepersonell i den offentlige helsetjenesten», heter det.

Det vil i praksis gjøre det betydelig vanskeligere å opprette og å drive ulike private helsetilbud her i landet. Dette er tilbud svært mange nordmenn i dag har nytte av, og ikke bare de såkalte rike som Arbeiderpartiet lenge har rettet det meste av sitt skyts mot.

Hensikten med Ap-vedtaket skal være å sikre at de offentlige sykehusene har tilgang til nok sykepleiere, leger og annet helsepersonell.

Lederen i Norsk Sykepleierforbund påpeker at 17.000 sykepleiere ifølge SSB jobber helt utenfor helsetjenesten. Det er deres arbeidsplasser Ap nå underminerer.

Det er det største problemet, mener hun.

Lederen i Norsk Sykepleierforbund sier hun kjenner til at private aktører tilbyr lønn, arbeidstidsordninger og andre goder som oppleves som mer attraktivt enn hva som blir tilbudt i det offentlige.

Svaret er å tilby tilstrekkelig lønn i det offentlige, mener lederen av sykepleierforbundet.

Men ikke så mange tror det vil være automatikk i slike offentlige lønnsøkninger.

Dessuten vil en del hevde at økt lønn ikke vil være nok, andre forhold er like viktige forklaringer til at et stort antall helsepersonell fortrekker å jobbe andre steder enn i det offentlige.

Les også: 

Ap strammer grepet rundt private helse­tjenester: – Trenger en nødbrems

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.