Lill Sissel Sverresdatter Larsen. Foto: Norsk Sykepleierforbund.

Mens helsevesenet i Norge avventer en bølge av koronapasienter, går Norsk Sykepleierforbunds (NSF) leder Lill Sissel Sverresdatter Larsen ut med en advarsel: Kommunene mangler både ansatte, smittevernutstyr og ressurser til opplæring av omplassert helsepersonell, sier hun til Kommunal Rapport.

Mens fokuset har vært på sykehusene, har man oversett den kommunale helsetjenesten, som vil få den største belastningen, mener NSF-lederen – ikke minst fordi mange vil motta helsehjelp på sykehjem.

Kommunene har knapphet på utstyr, fastslår hun:

– Tilgang på nok smittevernutstyr er en utfordring. Alle kommunene jobber iherdig med å få tak i nok utstyr. Nå er det altfor mange som mangler det mest grunnleggende smittevernutstyret, som hansker og munnbind. De har sett seg nødt til å gå til det lokale næringsliv for å be om hjelp. Men disse varene varer bare til neste uke.

Det er også knapphet på personell, og mange må omplasseres for å hanskes med epidemien. Det skaper ytterligere vanskeligheter:

– Hvordan gir man ansatte hasteopplæring når bemanningen er lav i utgangspunktet? Vi har for få sykepleiere som kan prioritere tid bort fra pasientene for å gi opplæring, særlig om smittevern og hvordan bryte smittekjeden.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.