Hamar sett fra luften den 13. juni 2009. Foto: John Christian Fjellestad / Wikimedia Commons.


Hamar kommune anmoder enhver som måtte ha ubrukt smittevernutstyr liggende, om å bli med på en «dugnad» for å fylle opp lagrene.

Oppfordringen kommer fra Hamar kommunes kommunalsjef for by, miljø og arbeid, Kjetil Wold Henriksen, som sier det er «stort behov for å få inn en del smittevernutstyr», skriver Hamar Arbeiderblad (HA) – i en artikkel datert 17. mars.

Kommunen har selv forsøkt å anskaffe slikt utstyr, forklarer Wold Henriksen:

– Vi har jobbet i et døgn med å kontakte virksomheter vi tenker kan hjelpe oss, og responsen har vært bra, folk er flinke til å hjelpe til. I tillegg er det også en del aktører, i ulike bransjer, som har henvendt seg direkte.

Ikke desto mindre ser kommunen seg altså nødt til å henvende seg til befolkningen på denne måten.

Det Hamars lokalmyndigheter setter sin lit til at folk har liggende, er ifølge HA litt av hvert:

Åndedrettsvern, type FFP3 og FFP2
Kirurgiske munnbind, Type2 og 2R
Vernedresser/frakker med lang arm og gjerne hette
Engangshansker i latex og nitril
Vernebriller/visir
Desinfeksjonsmidler

Leveringsproblemene gjelder i noen grad også nabokommunene.

Legeforeningen har uttrykt bekymring for tilgangen på utstyret det gjelder, opplyser lokalavisen i byen ved Mjøsa – som er påtenkt å være sentrum for administrativ og politisk ledelse i den nye regionen Innlandet, oppstått ved sammenslåing av Hedmark og Oppland fylker.

Etter regjeringens innstramming i eiendomsskatten har Hamar kommune en eiendomsskatt på 4,5 promille. Kommunale enheter i Hamar som oppvekst, helse og omsorg samt by, miljø og arbeid har store budsjettoverskridelser, og det i en slik grad at «varsellampene lyser», skrev HA i oktober 2019.

 

Kjøp Peder Jensens bok her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.