Aker legevakt har satt opp en prøvetakingsstasjon der personer som mistenker at de er smittet av koronaviruset, kan komme med bil. 9. mars. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier de så langt ikke har fått noen bistandsanmodninger om smittevernutstyr fra helsemyndighetene.

Det skriver Forsvarets forum.

I Norge er det behov for mer smittevernutstyr, og helseforetakene må rasjonere. Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) vil ikke si noe om hvor mye utstyr de har på lager, utover at de har «kontroll».

Sjef for Forsvarets sanitet (FSAN), Jon Gerhard Reichelt, sier de vil dele med helseforetakene dersom de har størst behov.

– Vi har et nært samarbeid med det sivile på all logistikk, og vi bruker de samme kanalene for medikamenter og forbruksutstyr. De som har størst behov for det, vil bli prioritert. Vi blir ikke sittende på svære lagre hvis de sivile blir tomme, sier Reichelt.

Helse- og omsorgsdepartementet har så langt ikke kommentert om de har bedt Forsvaret om hjelp.

Sykepleierforbundet ber om mer smittevernutstyr 

Fylkesleder Line Orlund i Norsk Sykepleierforbund i Oslo sier hun har fått mange tilbakemeldinger på at det finnes for lite smittevernutstyr.

– Jeg er bekymret for tilgangen på smittevernutstyr. Det jeg kan si er at Oslo kommune har gjort alt jeg kan tenke meg for å skaffe det. Men jeg får mange tilbakemeldinger på at det er for lite utstyr. Særlig i kommunen, sier Orlund til NRK.

I helgen uttalte regjeringen at den i dialog med Norwegian og SAS for å diskutere om de kan hjelpe til å med å frakte smittevernsutstyr fra Kina.

NRK skriver at EU har innført restriksjoner på eksport av ansiktsmasker og annet beskyttelsesutstyr for å sikre at egne behov kan dekkes under koronapandemien.

– Vi er en høyteknologisk og intelligent nasjon. Det må være noen bedrifter som kan vri seg rundt og begynne å produsere noe her. Jeg har en helt klar forventning at regjeringen sørger for at det startes produksjon noe sted, sier Orlund. (NTB mandag 16. mars)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.