Gjesteskribent

Passasjerer på cruiseskipet Diamond Princess skuer utover cruiseskipterminalen i Yokohama den 19. februar 2020. Foto: Kim Kyung-hoon / Reuters / Scanpix.

Dette viruset skal vi klare å slå ned. Det fins tall som gir grunn til optimisme.

VG har 5. april en reportasje om Diamond Princess, cruiseskipet som i to måneder ble liggende til kai i karantene i Yokohama, Japan, med koronasmittede passasjerer. Nå har cruiseskipet blitt en unik studie for forskere som vil forstå hvordan epidemien utvikler seg i en lukket gruppe.

Det var 3711 passasjerer og ansatte om bord. Smitten fikk herje fritt i fem døgn før 2666 passasjerer ble satt i karantene. Da hadde japanske helsemyndigheter vært om bord og testet passasjerer og ansatte. De ansatte fikk ansvaret for karantenesituasjonen. De delte ut mat, håndklær og annet til passasjerene og hentet søppel. De hadde ikke smittevernutstyr på seg, bare hansker, som ble skiftet sjelden. De manglet opplæring. Så smitten spredde seg også blant ansatte.

Andelen eldre på Diamond Princess var høy. Av de smittede passasjerene var 6 passasjerer under 19 år, 152 var mellom 20 og 59 år og 476 var 60 år eller eldre.

Her kan man få ut interessante tall som gir grunn til optimisme:

Bare 19,2 % ble smittet. Selv i en lukket gruppe der smitten lenge fikk herje fritt og hvor det var mange eldre, også med underliggende sykdommer, ble bare 19,2 % smittet. (712 mennesker av en gruppe på 3711.)

«Bare» 1,5 % av de smittede er døde per i dag. Det er 11 personer, 9 menn og 2 kvinner, de fleste i 70- og 80-årene.

Hele 86,9 % av de smittede er blitt friske igjen. Det er 619 av de 712 smittede. 82 (11,5 %) er fortsatt syke. Her kan det gå begge veier.

Disse tallene gir grunn til optimisme fordi at selv i en lukket gruppe med mange eldre og hvor smitten lenge fikk herje fritt, er ikke tallene så aldeles forskrekkelige. Med hurtige, riktige og strenge tiltak vil vi komme ut med mye bedre tall, og vi vil klare å holde smitten i sjakk.

Helt til vaksinen kommer.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!