Det er regjeringen som til slutt avgjør prioriteringen av koronavaksiner. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

Risikogrupper, helsepersonell og andre i kritiske samfunnsfunksjoner bør stå først i køen for koronavaksine, anbefaler et ekspertutvalg.

Utvalget, som er oppnevnt av Folkehelseinstituttet (FHI), mener imidlertid prioriteringene må avhenge av hvordan pandemien ser ut når vaksinen kommer.

Det går fram av en pressemelding tirsdag kveld.

Gamle og syke

Ekspertutvalget opererer med fire ulike scenarioer. Det første tegner opp en situasjon der myndighetene i store trekk har kontroll med smittespredningen. Da bør risikoutsatte, gamle og syke stå aller først i køen. Det samme gjelder dersom det er smitteutbrudd i klynger, og når man bare har delvis kontroll.

Om scenarioet derimot handler om utbredt smitte der man ikke har kontroll, bør helsearbeidere vaksineres først, anbefaler utvalget. Deretter kommer risikoutsatte og folk i kritiske samfunnsfunksjoner.

Anbefalingene baserer seg både på et sett med verdier, som likeverd og velferd, og fem rangerte mål, der redusert risiko for død og alvorlig sykdom er de to første.

Likebehandling

– Det viktigste slik jeg ser det, er at det er likeverd og likebehandling, ikke sosial status, som skal telle. Og det er risiko for død og alvorlig sykdom som bør være ledende prinsipp, sier utvalgsmedlem Reidun Førde til NRK.

Utvalget tar også til orde for en geografisk prioritering siden smittepresset har vært større i noen regioner enn i andre.

– Områder med høyt smittepress er mer utsatt for en overbelastet helsetjeneste, smitteverntiltakene er strengest og mest tyngende i slike områder, og en vaksine vil gjøre størst nytte for seg der smitten er størst, heter det i rapporten.

Regjeringen bestemmer

Det er regjeringen som tar den endelige beslutningen om prioritering av vaksinedosene. Dette skal være klart innen 1. desember.

Til NRK sier leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund at hun i hovedsak er enig i prioriteringen. Samtidig peker hun på at helsepersonell blir prioritert under de vanlige influensavaksinasjonene – for å hindre videre smitte inn i helsetjenesten.

– Sånn sett er dette en nedprioritering, sier Larsen.

 

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.