Cecilie Myrseth (Ap). Foto: Hanna Johre / NTB

Arbeiderpartiet vedtar trolig at at det innføres avgift for privat helseforsikring, og nye krav til godkjenning for private helsetjenester.

Mange nordmenn har i dag ulike private helseforsikringer. Dette er ordninger som langt fra er forbehold såkalt rike, også mennesker med vanlige inntekter velger slike ordninger. Folk ønsker seg rett og slett et alternativ.

Ofte tilbys man det også gjennom sin arbeidsgiver.

Men for Arbeiderpartiet er dette en viktig symbolsak. Det meste som har med private helsetjenester å gjøre, møtes svært negativt i partiet. De ses på som en uting, og det hevdes at dette er en trussel mot det offentlige systemet.

Derfor er det å gjøre slike tilbud minst mulig tilgjengelige, blitt en flaggsak for Ap. På landsmøtet kommer det nå nok et utspill i saken:

– Vi trenger en nødbrems for privatisering der private tilbud truer vår felles helsetjeneste, sier stortingsrepresentant Cecilie Myrseth i Arbeiderpartiet.

I en uttalelse som skal vedtas på Arbeiderpartiets landsmøte lørdag, foreslås det innstramminger som kan få konsekvenser for tilbydere av private helsetjenester.

NTB-Marius Helge Larsen melder om saken lørdag formiddag.

Dersom forslaget går gjennom, innebærer det at Arbeiderpartiet vil:

* Regulere det private helsemarkedet strengere gjennom en omsetningsavgift på helseforsikringer

* Få på plass en godkjenningsordning for etablering av privatfinansierte helsetjenester når slike etableringer svekker nødvendig tilgang på helsepersonell i den offentlige helsetjene

Refser Høyre

Det er Myrseth som har jobbet for forslaget. Ikke uventet benyttes også anledningen til å angripe Høyre, et parti som har bidratt til å  åpne for et mer mangfoldig og privat helsetilbud.

Da Myrseth gikk på talerstolen på landsmøtet fredag, refset hun helsepolitikken Høyre førte da de styrte regjeringskontorene.

– Høyre brukte regjeringsmakta til å åpne døra på vidt gap for privatisering i helsevesenet, og satt stille og så på at kapasiteten ble utfordret i det offentlige. Det samme ønsker de å gjøre i mange kommuner. Nå må det ryddes opp, sier hun.

«Den norske spleisen»

Hele saken settes raskt inn i en kontekst av velkjente Ap-uttrykk. Som at helsevesenet skal være et stort spleiselag, der alle skal benytte samme leverandør av tjenester.

Myrseth mener at den eneste helseforsikringen vi trenger, betaler vi gjennom skatt.

– Det er den norske spleisen som gjør at naboen, ungene i klassen, og alle får helsehjelp uavhengig av pengeboken og hvor du bor. På venterommet og akutten er vi alle like, sier hun.

– De som trenger hudlege, må vente lenge fordi vi mangler hudleger. Har du penger kan du ordne deg privat. De som kan betale, går foran i køen. Det kan vi ikke sitte å se på.

Les også: 

Vestre: Strømprisene skal være lavere i Norge enn i Europa

 

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.