32 av 70 statseide selskap opplyser at de har valgt privat helseforsikring for sine ansatte. Ved utgangen av 2021 hadde 13 prosent av befolkningen privat helseforsikring. Professor i helseøkonomi Jon Magnussen sier til Klassekampen at tallene gjør ham bekymret.

Når det private helsevesenet får flere pasienter, trengs det også flere fagfolk. Ifølge Magnussen er kompetanseflukt fra det offentlige den største trusselen.

– Hvis arbeidskraft er en knapphetsgode, som det kommer til å bli framover, er det viktigste at den brukes der den kaster mest av seg. Det er i det offentlige helsevesenet, hvor vi er trygge på at de som får behandling, er de som trenger det mest. Det er det som er den største bekymringen. Jeg ser ikke for meg at man får regulert det, sier han.

Denne utviklingen mener han også kan føre til at folk tenker mer på seg selv, også når de går til stemmeurnene.

– Vi er redde for en utvikling der mange har privat helseforsikring og derfor tenker at de ikke trenger å bidra til å finansiere de offentlige helsetjenestene fordi de allerede har det de trenger, sier han og fortsetter:

– Det kan gi utslag for hvem man stemmer på, for eksempel ved å stemme på de som går inn for at folk skal betale mindre skatt.

Magnussen er redd for at dette vil føre til at Norge blir et land der med de med dårligst ressurser også får det dårligste helsetilbudet.

Den frykten har ikke de ansatte i Statkraft, som er et  er et av de statlige selskapene som har kjøpt privat helseforsikring til sine ansatte.

Lars Mathisen er hovedtillitsvalgt for El og IT Forbundet i Statkraft. Han forteller at de ansatte han har snakket med, er fornøyd med ordningen.

– Det er mye arbeidsfolk her som fort kan få slitasjeskader. I stedet for å stå i kø har de mulighet til å komme fortere tilbake i jobb, og det er bra for begge parter, sier han.

– Veksten i privat helseforsikring styrker det private helsetilbudet. Har du gjort deg opp noen tanker om dette bidrar til en todeling av helsevesenet?

– Egentlig ikke. Jeg har tenkt at dette er et bra tilbud for de ansatte, sier Mathisen.

STATLIGE SELSKAP SIKRER HELSA PRIVAT (Klassekampen)

Sykehusutvalgets innstilling (NOU 2023:8) – overlevert regjeringen 27.03.23 (178 sider PDF)

Les også:

Helseministeren frykter at folk vil bruke private sykehus

Kjøp bøker fra Document!

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.