Den nylig tiltrådte helseministeren Jan Christian Vestre inngikk avtale om privat helseforsikring til sine ansatte da han var daglig leder i familieselskapet.

«Bedriftslederen og mangemillionæren Jan Christian Vestre (37) var Støre-regjeringens store overraskelse i 2021. Valget av ham som helseminister kan tyde på at Støre forbereder ham på statsministerjobben», skrev Aftenposten 19. april.

Da han ble innsatt som helse- og omsorgsminister sist fredag, sa Vestre at han ikke visste om hans egne ansatte hadde gleden av privat helseforsikring.

Men TV 2 får bekreftet at privat helseforsikring ble innført for de ansatte mens Vestre satt som daglig leder for selskapet.

TV 2. har undersøkt saken. Kanalen får bekreftet at privat helseforsikring ble innført for de ansatte mens Vestre satt som daglig leder for selskapet.

«Ansatte i Vestre har behandlingsforsikring. I Norge leveres dette gjennom Gjensidige. Forsikringen kom på plass i 2018 etter ønske og forslag fra de ansatte i forhandlinger om total kompensasjonspakke i selskapet» skriver nåværende daglig leder Bjørn Fjellstad i en epost til TV 2 mandag.

Ap-statsråd lovet lokale arbeidsplasser, men de fleste ansatte er svensker

Ap gikk til valg i 2021 med løfter om et solid og offentlig helsevesen, men vår nyutnevnte helseminister virker altså å se det nødvendig med privat helseforsikring for sine egne ansatte.

Det er også kjent at statsminister Jonas Gahr Støre tidligere skal ha brukt private helsetjenester. Med andre ord har vi både en statsminister og en helseminister som ser nytten av private helsetjenester til eget bruk.

Det som gjør dette litt spesielt er at på Aps landsmøte i fjor vedtok partiet en uttalelse der de gikk til kamp mot private helseforsikringer.

– Vi trenger en nødbrems for privatisering der private tilbud truer vår felles helsetjeneste, sa daværende helsepolitisk talsperson, nå næringsminister, Cecilie Myrseth den gang, ifølge NTB.

Spørsmålet er om det gjelder egne regler for høytstående politikere.

Oppdatering 19.19:

Vestre bekrefter at avtalen også omfattet ham selv.

– Jeg har nå undersøkt dette nærmere og kan bekrefte at Vestre AS innførte en avtale om helseforsikring i 2018 da jeg var daglig leder. Det innebærer at jeg hadde privat helseforsikring som en del av denne avtalen, fram til jeg sluttet i Vestre AS i oktober 2021. Utover dette må spørsmål om Vestre AS’ avtaler rettes til selskapet, sier Vestre ifølge NTB.

Alfred Bjørlo er helsepolitisk talsperson i Venstre. Han  synes avsløringen er strålende nyheter.

– Venstre heiser flagget til topps for Vestre!, sier Bjørlo i en pressemelding.

– Endelig har regjeringa Støre fått en helseminister som har et positivt syn på mangfold og samspill offentlig/privat i helsesektoren – i motsetning til forgjenger Kjerkol som mente at private helseforsikringer «undergraver vår felles helsetjeneste», fortsetter han.

FrP-leder Sylvi Listhaug sier til TV 2 at hun synes det er «flott» at Vestre som daglig leder var pragmatisk når det kom til bruk av private helsetjenester.

– Vestre bør ha like stor omsorg for vanlige folk som han hadde for egne ansatte da han var i daglig leder i Vestre AS, sier hun.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.