Faren for nye runder med skyhøye strømpriser er overhengende, mener energiselskapet Entelios.

Andreas Myhre, direktør for kraftforvaltning i strømselskapet Entelios, mener fremtidsutsiktene for strømprisen i Norge, er dyster.

– Vi har så langt i år blitt reddet av den milde vinteren – med lavere strømforbruk både her hjemme og i Europa. Og med godt med vann i magasinene, økende snøsmelting og stigende temperaturer vil også strømprisene synke videre de neste ukene. Så på kort sikt, og for sommeren, ser det ganske bra og stabilt ut. Men det er samtidig ganske sikkert at det ikke blir flatt vann om vi ser litt lenger frem, sier han til Dagens Næringsliv.

Fyllingsgraden for hele landet er nå 29,6 prosent mot et gjennomsnitt de siste 20 årene på 32,8 prosent. I fjor på samme tid var fyllingsgraden 22,5 prosent.

– Den fundamentale energisituasjonen i Europa kommer til å være anstrengt i alle fall de neste fem årene – kanskje også de neste syv-åtte årene dersom Ukraina-konflikten fortsatt er like fastlåst. Tilgangen på gass østfra er helt borte. Så dersom neste vinter blir kald, er risikoen stor for en ny runde med skyhøye rasjoneringspriser slik vi hadde i august i fjor. Det er stor risiko for at prisene går til himmels, mener Myhre.

Han mener det er vanskelig å si hvor høy strømprisen kan bli, bare at den vil bli høy. Veldig høy.

– Om det blir syv eller ti kroner eller mer per kilowattime er umulig å spå. Det vil avhenge av hvor smertegrensen går for industrien.

Strømprisen trekker opp: Prisene har steget 6,5 prosent siste år

Myhre advarer om at det er de neste fem årene som kan bli dramatiske.

– Det er stor risiko for at det er stille før stormen, ja. Og blir det en varm sommer med stort behov i Europa for energi til nedkjøling, vil vi kunne oppleve betydelig prisøkning allerede da. Det er trolig først en gang etter 2028, når infrastrukturen i Europa for mottak av flytende naturgass har kommet skikkelig på plass, at det europeiske energisystemet begynner å bli tålig stabilt. Det betyr at systemet de neste fem årene er sårbart med risiko for dramatiske utslag, avslutter direktøren.


Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.