President Lula er på Bejing-besøk og benytter anledningen til å kritisere USA for krigen i Ukraina. Dermed slutter han seg til rekken av politikere som distanserer seg fra USA mens de er i Beijing.

Emmanuel Macron gikk ut og sa at Frankrike ikke ønsket å bli tatt til inntekt for en politikk som kunne ende med krig med Kina over Taiwan. Det var en stor seier til kommunist-Kina som ønsker å ta Taiwan med makt om nødvendig. Ved å markere avstand til USA under et besøk i Beijing gjorde han krigen mer sannsynlig. Kina ønsker at alle besøkende skal gi uttalelser som bygger opp under Kinas standpunkt.

Nå er det Lula som kritiserer USA langs samme akse. Han ber USA slutte å egge til krig i Ukraina og heller støtte fredsforhandlinger, som er det Kina har gått inn for med en egen fredsplan.

Det er fremfor alt økonomisk samarbeid som preger relasjonen mellom Brasil og Kina. Men Kina vil gjerne ha støtteerklæringer med på kjøpet, og fikk det. Både Macron, Lula og den tyske utenriksminister markerer opposisjon til at USA bestemmer og de gjør det i en kontekst som er Kina, den nye superhegemon. Skiftet går ingen hus forbi.

In the statement, they avoided the words “invasion” or “war” and offered few specifics about how to bring Russia or Ukraine to the table after more than a year of war. At the same time, Mr. Lula called on Friday for China’s territorial integrity to be respected with regards to Taiwan, a similar stance to the one President Emmanuel Macron of France took last weekend after he met with Mr. Xi in China.

Å bruke uttrykket territoriell integritet i Taiwan-sammenheng betyr at Kina har rett til å ta Taiwan. Å si at man støtter status quo betyr derimot at Taiwan har rett til å bestemme sin egen fremtid.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.