I Raudalen i Valdres kan skiturister bli kjørt til toppen av Slettefjellet med en tråkkemaskin. 

Det synes ikke leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen, noe om.

Han mener at man skal «jobbe» litt for opplevelsen.

– Jeg synes ikke det er ordentlig friluftsliv å bli dratt opp til toppen av en tråkkemaskin. Det som er ekte, er å kjenne bakker, både oppover og nedover, i minst mulig tilrettelagt system, sier han til Dagbladet.

Raudalen ligger i Vang kommune og er en av seks kommuner som har fått lov til å teste «catskiing» av Klima- og miljødepartementet. Det går ut på at skiturister blir fraktet med motoriserte kjøretøy opp på fjellet.

Det mener Gulowsen blir helt feil.

– Det er gode grunner til at det er begrensninger på motorferdsel med hensyn til natur og dyreliv. Det har lenge vært ønske om å begrense unødvendig motorferdsel i utmark, og det bør vi fortsette med, sier han.

Gulowsen får støtte av tidligere langrennsløper og treningsentusiast Øystein «Pølsa» Pettersen.

– Min første tanke er at dette er et tilbud vi ikke trenger. Av miljømessige hensyn, men også med tanke på klasseskiller, sier han.

Ja til moske i Ålesund – nei til nonner i Valldal

Catskiing er egentlig ikke lov, ifølge loven om motorferdsel i utmark. Men myndighetene satte i gang et prøveprosjekt for noen år siden som ga seks kommuner tillatelse.

Atle Hovi, direktør ved Beitostølen Resort, er fornøyd med det nye tilbudet, og startskuddet for den første turen for gjester i Raudalen i Vang gikk onsdag.

– De var helt i hundre, skikkelige friluftsentusiaster. Det var en som hadde vært på toppturer før som sa det var hans første gang stående i pudder i oppoverbakke, sier Hovi.

Lederen i Naturvernforbundet skjønner ingenting av dette.

– Det finnes masse flott utstyr man kan kjøpe eller leie som lar deg gå opp på ski. Så hva oppsiden med å bli dratt opp for å oppleve det er, skjønner jeg ikke, sier Gulowsen, og legger til:

– Du har dem som lar seg lure til å tro at det kan være en ekte naturopplevelse bak en beltevogn. Så er det dem som er ute og opplever det ekte, men som blir forstyrret av motorferdsel overalt, i tillegg til dyra som lever i fjellet.

Gulowsen synes det er flott at folk nyter naturen i påsken, men tipser om at man får den beste nytelsen av å jobbe for et prosjekt.

– Det er ofte bedre å gå til en lavere topp man klarer selv, enn å absolutt skulle til den høyeste, hvor man må bruke tekniske hjelpemidler, avslutter han.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

 

 

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.