De katolske biskopene i Norden offentliggjorde søndag et hyrdebrev om menneskelig seksualitet.

I brevet fastholder de Den katolske kirkes lære om at «kvinne og mann er skapt for hverandre» og at denne enheten «helliges i bryllupspakten».

Biskopene innrømmer imidlertid at dette kan være vanskelig for enkelte.

«For noen synes den en umulighet», erkjenner de.

– Det antas ofte at en tradisjonell kristen tilnærming til seksualitet er trangsynt. Det er ikke tilfellet. I hyrdebrevet har vi villet antyde tradisjonens dybde og bredde, skriver Erik Varden, biskop i Trondheim katolske stift, til Vårt Land. 

Biskop i Oslo katolske bispedømme, Bernt Eidsvig, uttalte i fjor sommer at det vil være uaktuelt med Pride-flagg i den katolske kirken, men var tydelig på at skeive er velkomne i Den katolske kirke, både i verv og i stillinger. Han var også åpen for støttegruppens ønske om regnbuemesser i kirken.

Solobryllup og Satan-hyllest i Jakob kirke i Oslo

I hyrdebrevet tar biskopene deler av LHBT-bevegelsen i forsvar, og skriver at de anerkjenner «alt det som er edelt i bevegelsens målsetning».

«På det helt intime plan, kan integreringen i oss selv av mannlige og kvinnelige særtrekk være vanskelig», utdypes det i brevet.

– Det er en god ting. Dette tilsvarer en bibelsk innsikt: Det finnes et spor av kvinnen i mannen, av mannen i kvinnen, sier Erik Varden.

At flere og flere føler seg utilpass i egen kropp, gir likevel grunn til å spørre om vi nå ser en «forherdelse av gamle fordommer», der det ikke er plass til hele mennesket i kroppen, mener han.

– Så ville vi gi uttrykk for mangfoldet som utgjør vårt fellesskap. Den kristne fordring går ikke ut på å segregere grupper innad, men på å innlemme alle i enhet på grunnlag av Herrens kall. Vi ber om det i hver messe, at vi må bli til ett, slik Jesus selv bad, avslutter biskop Varden.


Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.