Foto: Instagram (bildet er lysjustert for bedre synlighet)

Lamin Frank Coker «giftet» seg med seg selv i Kulturkirken Jakob i Oslo 11. mars. Coker har bakgrunn fra Gambia, er personlig trener og visstnok bedre kjent som «Laminofly». Jakob kirke er de siste årene blitt brukt til alt fra dragshow og Pride Art til black metal og «Lucifer Songs», men nådde nå kanskje grensen?

Solobryllup

– Én grense for hva som tillates, ser nå ut til å være nådd med solo-bryllup, sier Erik Hillestad, daglig leder for Kulturkirken Jakob, til Vårt Land:

– Coker leide kirken for å feire et bursdagsselskap. Han sa imidlertid til en av våre medarbeidere at han skulle gjøre et innslag med en vigsel. Medarbeideren betraktet det som et uhøytidelig stunt under en bursdagsfeiring som ikke var ment å bli tatt på alvor.

Og:

– Forstått som et kunstprosjekt kan hendelsen fortelle noe viktig. Men som et helhjertet omfavnende ritual er det noe som skurrer.

Jakob kirke. Foto: David Castor / Wikimedia Common.

Jakob kirke ligger i Hausmanns gate i Oslo. Den ble tegnet av arkitekt Georg Andreas Bull og oppført i 1880. Altertavlen er «Hyrdenes tilbedelse» av Eilif Peterssen (1880), og i våpenhuset henger et relieff av Erkeengelen Mikael, opplyser Wikipedia.

Kirken ble stengt på grunn av forfall i 1985, men gjenåpnet i 2000 i regi av Kirkelig Kulturverksted, som langtidsleier av Kirkelig Fellesråd i Oslo. Nå er den en såkalt kulturkirke, men den er fortsatt en vigslet kirke – vigslet til Gud. Ikke desto mindre har black metal-festivalen Høstsabbat fått bruke kirken som konsertarena siden 2018.

Om ikke annet synes i alle fall solobryllup å være noe på kollisjonskurs med kristendommen og Kirkens egne regler. For eksempel den viktigste paragrafen, §1: Kirken skal gjennom sin bruk tjene til Guds ære og menighetens oppbyggelse. Mon dét?

«Nygifte» Coker skal være personlig trener til kjendiser som Else Kåss Furuseth, og forteller til Vårt Land at selvkjærlighet er en av hans største hjertesaker. På bilder Coker selv har lagt ut i sosiale medier, gikk han opp altergangen ikledd dressjakke og en brudekjole. Wellness-coach Lamin Frank Coker, også kjent som Laminofly, er født og oppvokst i Norge, men har bakgrunn fra Gambia, skrev Min Mote i april i fjor.

Viet av havfrue

«Vielsen» ble foretatt av Triana Iglesias. Hun beskriver seg som havfrue på fulltid, men den religionen hun eventuelt er prest for, kan neppe kalles kristen. Som profilbilde på Facebook har hun brukt et «sjel-emblem», som for hennes del sto for en rekke guder: «Gudinnen Afrodites ånd – forbundet med kjærlighet, skjønnhet, nytelse, lidenskap og forplantning».

Står i en bølge

Facebook den 2. mars 2021 skrev Iglesias:

– Hun er også havets gudinne, og havet er der jeg føler meg hjemme, vann er mitt element. Jeg bruker gudinnene mye i mitt indre arbeid og meditasjon, og jeg øver på å tune inn i energiene til dem som en form for hellig feminin kraft. Afrodite er en som ofte kommer til meg, og det gir virkelig resonans. Holder stafetten til Min, og også den skarabé-ansiktet Guden, Khepri, som representerer skapelsen og gjenfødelsen. Sentrum og hjerte er kolibri, et totemdyr som har vært veldig viktig for meg de siste par årene. Symboliserer healing meg selv og andre, men minner meg også på å nyte livet.

Dragshow og Pride Art

Det har foregått mye «alternativt» og mye «kunst» i gamle Jakob kirke de senere år. Som dragshow foran alteret sist høst, i februar i år Pride Art, skeiv kunstfestival som i stor grad enten håner alt kristent eller holder frem andre gudevesener, og som håper på fast tilhold i Sofienberg kirke. Til høsten blir det 10-årsjubileum for Høstsabbat, en black metal-festival som hyller mørkets krefter, inkludert Satan.

Kirken profileres som noe mørkt og skummelt når billettene til Høstsabbat skal selges, her fra 2018. Foto: Facebook.

Satan hylles i kirken

«Hail Satan, Worship Doom!» skrev festivalen Høstsabbat da de la ut nyheten om at Bongripper er blant bandene på høstens festival. Det amerikanske bandet legger ikke skjul på hvilke krefter de er opptatt av, og det er ikke Jesus eller gospel, for å si det sånn:

«Chicago’s Bongripper return with their 6th release entitled “Satan Worshipping Doom.”» og «Four tracks clocking slightly under 60 minutes of life-destroying monolithic doom», står det på nettsiden til bandet om en av platene de har utgitt.

Det er ikke første gang demoniske krefter får utfolde seg i Jakob kirke. Metalbandet UFOMAMMUT fra Italia var på metal-festivalen i kirken sist høst, og de fikk et gjennombrudd med plata «Lucifer Songs». Og det er mer bloddryppende Satan-dyrking enn bare det ene bandet i årets festival til høsten.

Foto: Facebook

I årets første slipp av artister kunne Høstsabbat stolt by på blant annet WITCH CLUB SATAN – Bloodmother, et norsk band.

One of the most refreshing sensations swirling out of our domestic music scene, is last years’ introduction to a true force of nature; WITCH CLUB SATAN. These three Witches do something else entirely. Witch Club Satan is a feminist Black Metal band, shining new, fresh and forward thinking light to the darkest of all genres. Witch Club Satan will replenish our church of riffs with elements primarily unseen.

Bandet Alastor har de tro på:

We are stoked to finally welcome the Swedish priests of the occult to church. Their stonerdoom is perfectly crafted, with dripping hints of horror, blood and rituals. Lets bow to the altar of ALASTOR.

Det er sannelig nye tider i Den norske kirke.

 

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.