En soppinfeksjon, candida auris, sprer seg i USA og skaper frykt selv om den ikke er dødelig for friske mennesker. Immunsvake og gamle derimot er utsatt og mange har svekket immunforsvar etter covid eller vaksiner.

Bare i 2021 økte antallet tilfeller av candida auris fra 756 til 1471, skriver BBC.

– Økningen, særlig i løpet av de siste årene, er virkelig bekymringsfull, sier Dr Meghan Lyman, til NBC News. Lyman har forfattet rapporten og er CDCs overlege innenfor soppinfeksjoner.

– Vi ser ikke bare økning i områder hvor det allerede er påvist smitte, men også nye steder hvor det tidligere ikke var noe smitte, sier overlegen.

Det er sider ved candida auris som er bekymringsfull: Det finnes ingen behandling mot den.

De fleste smittetilfellene responderer heller ikke på normal behandling mot sopp-infeksjon. Dette får CDC til å betegne utbruddet som en «akutt antimikrobiell trussel».

HBO-serien The Last of US blir sett av mange. Der er det en soppinfeksjon som utløser ragnarok, cordyceps, som finnes i virkeligheten og er dødelig.

Legene ber folk ikke gå fra konseptene, men det er klart at man blir skremt når man har sett serien og hører at det finnes et utbrudd som brøt ut i 2016.

 

https://www.tv2.no/direkte/jpybz/siste-nytt/6419d7e63d8f6ad6c3ad8020

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.