Folkehelseinstituttet (FHI) har oppdaget et nasjonalt utbrudd forårsaket av magetarm-bakterien Salmonella Agona.

Så langt er det påvist 31 tilfeller av infeksjonen, men det er sannsynligvis bare toppen av isfjellet, ifølge FHI.

– Det er klart det gjør oss litt urolige. Det kan være flere tilfeller og det kan da være en smittekilde som vi ennå ikke vet hva er, sier overlege Preben Aavitsland i FHI til TV 2.

Så store utbrudd er forholdsvis uvanlige, da det i realiteten betyr at det er snakk om mange flere ukjente tilfeller.

– Disse 31 tilfellene vi kjenner til er nok sannsynligvis bare toppen av isfjellet. Det er nok tilfeller der pasientene ikke har gått til legen. Dermed har de ikke tatt avføringsprøver og fått påvist denne infeksjonen, mener Aavitsland.

Norge krever unntak fra nye EU-regler for holdbarhet på egg

FHI vet fremdeles ikke opphavet til utbruddet, men siden pasientene finnes over hele landet, regner de med at det er snakk om en matvare som selges over hele landet.

– Vi kan håpe på at det er et parti med matvare som nå er utsolgt, men det kan være en matvare som fremdeles finnes der ute, sier Aavitsland.

FHI gjør det de kan for å finne opphavet til utbruddet, men beroliger folk med at det ikke er grunn til bekymring for alvorlig sykdom for de fleste.

– Vi jobber tett sammen med Mattilsynet og kommunelegene i de aktuelle kommunene, for å intervjue pasientene om hva de har spist den siste tiden før de ble syke. De fleste vil tåle en slik salmonella-infeksjon. Det dreier seg om vondt i magen, diaré og oppkast, sier Aavitsland.

Siden man ikke vet hvor smitten kommer fra, er det ikke lett for folk å gjøre noe med det.

– Generelt sett skal ikke matvarer som er kokt eller stekt utgjøre noen fare, men det kan jo også dreie seg om et produkt man normalt sett ikke varmebehandler, sier Aavitsland.

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli Mesteren og Margarita.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Kjøp julegavene fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.