Line Vold i Folkehelseinstituttet på den daglige pressekonferansen med oppdatering om koronavirus-situasjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Flere fullvaksinerte sykehjemsbeboere har fått påvist covid-19. FHI sier de sannsynligvis er smittet av den sørafrikanske eller brasilianske varianten.

– Det er ventet at noen testet positivt også etter at de er vaksinert. Det er ikke helt overraskende at vi får noen smittede også hos folk som er vaksinert, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) til VG fredag.

Det er påvist smitte hos til sammen 14 fullvaksinerte sykehjemsbeboere i Sandnes og Ullensaker. De har alle fått vaksinen fra Pfizer/Biontech. I tillegg er en rekke ansatte og nærkontakter smittet, men av disse er mange uvaksinerte.

FHI bistår sykehjemmet i Ullensaker og kommuneoverlegen med etterforskningen av utbruddet.

– Vi samler info om både pasienter og andre som har testet positivt, og jobber med å se om det er noe med viruset eller med vaksinen, sier Vold.

Vold sier det er sannsynlig at det er snakk om sørafrikansk eller brasiliansk virusvariant i utbruddet. Det er gjort flere screening-tester for å undersøke, og prøvene vil sekvenseres for å få slått fast hvilken variant det er snakk om.

– Pfizer selv melder at vaksinen skal ha god effekt også ved disse variantene. Men det har vært reist spørsmål om det er noe dårligere effekt av vaksiner på disse variantene fordi de har en del endringer på overflaten som disse vaksinene er rettet mot, sier Vold til avisa.

Hun legger til at dette undersøkes over alt, men at vaksinene i all hovedsak skal være gode også mot variantene.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.