Trygve Slagsvold Vedum er bekymret for at woke-bølgen gjør ytringsrommet mindre. Senterpartiets leder mener at vi må tåle å bli krenka. Dagbladets journalister fokuserer på hudfarge.

– Om jeg er woke? Bare det at du stiller spørsmålet viser at vi er ute å kjøre, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Han intervjues av Dagbladet etter å ha blitt gjenvalgt som Sp-leder for to nye år.

På hjertet har han et flammende oppgjør med woke, sensitivitetslesing og krenkelseshysteri. Vedum er bekymret for samfunnsutviklingen.

Roald Dahl, barnefilmen Helt Super og og Christian Krohgs maleri Leiv Eriksson oppdager Amerika nevnes. Alle disse har møtt woke, og blitt sensurert eller redigert. Fordi woke-folket liksom er så «sensitive».

– Sensitivitetslesing er et helt forferdelig ord. Hadde en stat gått gjennom kunst og endret det, ville vi kalt det sensur, sier Vedum.

Vedum fortjener honnør for dette, selv om politikken han står for fortsatt fortjener slakt.

Så viser Dagbladets journalister sitt sanne ansikt.

– Du er en hvit mann som pusher 50. Bør du ikke være mer ydmyk overfor dem som opplever krenkende ytringer?

Dette er så typisk. Mener journalistene at Vedum skal holde kjeft fordi han er født i et spesielt år med en spesiell hudfarge? Dette fremstår jo som åpenbar rasisme og aldersfobi.

Vi får vel håpe at spørsmålet er ironisk ment, det er vanskelig å fastslå i vår tid.

Vedum reagerer ikke på det idiotiske spørsmålet, men fortsetter å forklare, som om han snakker til noen elever på barneskolen.

– Jeg har lest litt historie og har ikke funnet et eneste samfunn som er blitt bedre av å snevre inn ytringsfriheten. Hvem skal i så fall definere hva som er den rette lære eller feil ord?

– Jeg liker egentlig ikke ordet kansellering, men i mange tilfeller er det nettopp det som skjer.

– Vi må heve aksepten for andres meninger som bryter med egne verdier. Det er ikke farlig, men en del av vårt demokratiske samfunn.

Kanskje Vedum burde ta en prat med sitt eget ungdomsparti, som tydeligvis ikke tåler kritikk?

For politisk redaktør i Stavanger Aftenblad Harals Birkevold kritiserer Senterungdommen etter at Sp vedtok å stramme inn reglene for rusbruk.

Senterpartiet satser fortsatt på at magisk tenkning og ulovlige metoder skal løse utfordringene med ulovlige rusmidler.

Birkevold mener at Senterungdommen står for «en gammeldags og feilslått holdning til hvordan samfunnet skal forholde seg til ulovlige rusmidler».

Han beskriver tankegangen som «religiøs overbevisning eller magisk tenkning»

Narkotikapolitikk er selvsagt splittende, men uansett må man tåle at man møter uenighet. Det virker ikke som Senterungdommens leder Andrine Hanssen-Seppola tåler kritikk.

– Det er hårreisende, useriøst og nedlatende av en kommentator å insinuere at jeg og Senterungdommen ikke har egne meninger om en sånn sak. Han må være seg sitt samfunnsansvar bevisst, men det er han åpenbart i liten grad her, sier hun til Aftenbladet.

Når man diskuterer narkotikapolitikk må man tåle uenighet. Personlig er jeg ikke tilhenger av legalisering, men jeg forstår argumentene til de som er det. Jeg er bare uenig, slik man burde kunne være i et demokrati.

Hanssen-Seppola påstår at hun selv tåler kritikken, og avslører dermed en typisk woke tankegang.

– Det er ikke synd på meg, jeg tåler det, men Birkevold sender farlige signaler til andre som ønsker å engasjere seg i politikken når han går ut og sier «hei, du, unge kvinne, du klarer ikke å tenke selv.». Det burde han reflektere over.

De «unge kvinnene» får holde seg unna politiske debatter hvis de ikke tåler motstemmer. Dette hører vi stadig fra unge kvinner, som kommer med hårreisende idiotiske påstander, og så inntar fosterstilling når kritikken kommer.

Unge kvinner blir dessuten stadig eldre. Selma Moren er vel rundt 26 år gammel, og har jobbet flere år som journalist, til og med som debattredaktør i Dagsavisen fra hun var 23 år gammel. Allikevel sutrer hun når hun får kritikk.

Aftenbladet registrerer dette temaet og stiller spørsmålet:

– Men skriver han «hei, du, unge kvinne, du klarer ikke å tenke selv»?

– Jeg synes det ligger veldig klart i det han skriver at han antyder det.

Så Vedum bør kanskje ta en prat med sitt eget ungdomsparti, og forklare at «kritikk er en del av samfunnsdebatten, og gir partiet anledning til å begrunne sine standpunkt tydeligere i offentligheten», som Aftenbladets sjefsredaktør Kjersti Sortland sier.

Mitt forslag til Senterungdommen er at de heller svarer med et godt argument. Birkevold mener at krigen mot narkotika har vært totalt mislykkes, derfor vil han løse opp reglene.

Mener han det samme om f.eks. voldtekter og drap i Sverige? Økningen av ting som gjengvoldtekter og drap med skytevåpen er skremmende høy. Skal man derfor legalisere slikt?

Les også:

Hei, jeg heter Selma, og jeg er woke

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.