Den britiske marinen sender ut en pressemelding om at det skal opprettes en base i Øverbygd i Troms. Kort etter dementerer det norske Forsvarsdepartementet meldingen og sier det ikke medfører riktighet. Det er snakk om en leir, ikke en base.

Det virker merkelig at ikke den britiske marinen skulle vite forskjell på en leir og en base.

Camp Viking er ikke en britisk base, understreker departementet overfor NTB.

– Leiren det refereres til i artikkelen ble etablert for noen år siden da Åsegarden leir utenfor Harstad ble nedlagt som alliert treningssenter. Det som fremkommer i artikkelen er med andre ord verken noe nytt eller på noen måte et brudd med norsk basepolitikk, skriver departementet i en epost til NTB.

Meldingen fra britene var helt klar:

En base for britiske soldater skal opprettes i Øverbygd i Troms, opplyser den britiske marinen i en pressemelding. Planen er at basen skal drives i ti år.

På basen, som kalles Camp Viking, skal det angivelig utstasjoneres tusen britiske kommandosoldater. Det er nesten like mange som er bosatt i Øverbygd.

Ifølge det franske nyhetsbyrået AFP er den norske basepolitikken bakgrunnen for at basen kun skal drives i ti år.

Sist uke kom meldingen om at amerikanerne ruster opp Rygge for to milliarder. De skal bygge hangarer hvor utenforstående ikke har adgang. Forsvarsminister Gram insisterer på at ingenting er forandret.

Er basen i Øverbygd langs den samme aksen? Innevarsler det en ny norsk basepolitikk er spørsmålet man vil stille seg, både venn og fiende.

Her må Forsvarsdepartementet rydde opp.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.