Justisminister Jøran Kallmyr (FrP). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Justisminister Jøran Kallmyr sier Norge neste år vil hente 600 FN-godkjente kvoteflyktninger fra en transittleir i Rwanda som del av de 3000 kvoteflyktninger Norge har forpliktet seg til å ta imot.

De 600 kommer fra leirer i Libya. De har altså først forsøkt seg på den farefulle veien nordover til Europa, men ikke lyktes i å krysse Middelhavet. De er blant gruppene som er sendt tilbake. Rwanda har, som vestvendt land, opprettet en transittleir.

Kallmyr sier til NRKs morgensending at regjeringen vil vise at det er et alternativ til trafikken båter som «Ocean Viking» driver.

Men i departementet får Document opplyst at de 600 ikke er plukket ut ennå.

FN har øvd et konstant press på Europa om å ta imot flere av dem som vil til Europa, noe mange EU-land motsetter seg. Det har derfor ikke vært mulig å opprette noen fordelingsmekanisme, slik Tyskland har ivret for.

I fjor sommer ble EU enig om at de ønsker transittleirer i Afrika hvor de kan plukke mennesker de mener kvalifiserer til asyl. Men ingen av landene som ble nevnt, som Egypt, ønsket å fylle rollen.

Rwanda var villig til å tilby transittleir.

Spørsmålet er om regjeringen ikke honorerer mennesker som ønsker å migrere til Europa. De har bare måttet legge turen om Rwanda. Hvis regjeringen ønsket å sende et signal om at det ikke finnes noen vei til Norge gjennom migrasjon, ville det ikke da være logisk å utelukke mennesker som har forsøkt ulovlig migrasjon?

Ved å hente 600 fra denne leiren med mennesker fra Libya, honorerer Kallmyr og regjeringen nettopp disse, stikk i strid med det Kallmyr sier at han ville.

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!