George Soros er på kant med den nasjonalistiske Modi-regjeringen i India. Dette har utviklet en ganske tilspisset argumentasjonsrekke. 

Indisk opposisjon har fremstilt Soros som Holocaust-overlever og i Kongresspartiet er det blitt satt likhetstegn mellom Modi-regjeringen og Hitlers nazister og det antydes at India er på vei mot folkemord på muslimene – og den visjonære Soros er den som ser hva som er i ferd med å skje. 

– Noen ville gjort det uansett

Denne sammensausede samtalen om Holocaust, indiske muslimer og Soros, som selv er jøde, har medført ny oppmerksomhet om et intervju Soros ga på australsk fjernsyn i 1998. Der forteller Soros at han slapp unna deportasjon med god margin – og at han faktisk var en del av det apparatet som sendte jødene til gasskamrene – og det har ikke plaget ham senere i livet.

Almindelige jøders tur

Soros’ far var en vellykket advokat da nazistene okkuperte Budapest i 1944. Familien bodde på en øy i Donau og faren likte å pendle til og fra jobb med robåt. Han innså at nu var det almindelige ungarske jøders tur og bestemte seg for å splitte opp familien. 

George Soros var i tenårene da faren bestakk en nazivennlig myndighetsperson for å få ham til å fremstille Soros som sin «kristne gudesønn».

Hjalp til med konfiskering

Denne «gudfaren» var ingen hvem som helst. Etterhvert som hundretusener av ungarske jøder ble sendt til dødsleirene, ledsaget George Soros sin falske gudfar rundt og hjalp til med å konfiskere jødisk eiendom.

Da Soros ble spurt om begivenhetene bagatelliserte han det hele ved å vise til at han var tenåring på den tiden og at om han hadde nektet å delta ville noen andre ha gjort det uansett. Soros var 68 år gammel på tidspunktet for intervjuet.

Formet hans karakter

– Du var vidne til at mange mennesker ble sendt til dødsleirene?

– Det er riktig. Jeg var 14 år gammel og jeg vil si at det var da jeg formet min karakter, at man skulle tenke fremover, man skal forstå og foregripe begivenhetene.

Soros bekreftet at han fulgte sin «nazi-gudfar» da han reiste rundt og konfiskerte jødisk eiendom. På spørsmål om hans engasjement har gitt ham psykiske plager i ettertid, svarte han benektende, det hadde det overhodet ikke gjort.

Ingen skyldfølelse

George Soros uttalte kategorisk at han ikke følte skyld for sin tilknytning til mannen. 

– Jeg kunne være på den andre siden eller jeg kan være den som tingene ble tatt fra… men jeg har ingen følelse av at jeg ikke skulle være der, sa han lett henkastet.

– Det er liksom på markedene, de er der uavhengig av om jeg er der. En annen ville tatt det uansett om jeg var der eller ikke.

– Jeg var bare en tilskuer. Eiendom ble tatt. Jeg hadde ingen rolle i å ta eiendommen. Jeg har ingen skyldfølelse.

Moralfilosofen Soros

Som tenåring var Soros vidne til at jøder ble ført bort til dødsleirer og han ledsaget nazistene under beslagleggelsen av jødenes eiendom. Seksti år gammel har han ingen kvaler ved det han var med på fordi noen andre ville gjort det om ikke han gjorde det. 




Ungarns holocaust 

Nazi-regimet drepte med velvillig assistanse fra Ungarns statsapparat, minst 560.000 innbyggere i Ungarn og i områder Ungarn hadde annektert. De fleste ble drept i Auschwitz i løpet av knapt to måneder sommeren 1944. Det utgjorde omkring to tredjedeler av den jødiske befolkningen. Deportasjonene i Ungarn var den raskeste og mest systematiske under annen verdenskrig og de foregikk samtidig som det var klart at Tyskland ville tape krigen innen relativt kort tid. Foruten Polen og Sovjetunionen hadde Ungarn størst tap under holocaust.

 

 

Demokratiets problem: Hvis den ene mener å forvalte sannheten, er det da noe mer å snakke om?

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.