En politibåt patruljerer mens byggingen pågår av LNG-terminalen i Wilhelmshaven den 15. november 2022. Foto: Michael Sohn / AP / NTB.

Tyskland har fullført byggingen av landets første terminal for mottak av flytende natur­gass (LNG) i Wilhelms­haven på bare 200 dager.

Dermed har Tyskland tatt et viktig skritt bort fra sin energiavhengighet av Russland, skriver Financial Times.

The completion of the terminal, at Wilhelmshaven on the North Sea, will ease fears that Europe’s largest economy might face gas rationing this winter.

De første tankskipene med LNG ventes å komme til Wilhelmshaven tidlig på nyåret.

Frykten for gassmangel i Tyskland denne vinteren er dermed klart dempet. En mild høst har også holdt gassforbruket nede.

Andre deler av forklaringen er ikke like gunstige for landet, all den tid reduksjonen i gassforbruket også skyldes redusert industriell aktivitet.

I mellomtiden har prisen på gass for fremtidig levering i Europa falt til et nivå som ikke er svært mye høyere enn det var den siste måneden før Russlands invasjon av Ukraina den 24. februar.

Grafikk: Trading Economics.

Gassprisen er ikke desto mindre rundt tre ganger høyere enn den var frem til høsten 2021:

Grafikk: Trading Economics.

Energiprisene viser altså få tegn til å returnere til nivået vi hadde i Europa inntil forholdsvis nylig.

Tyskland planlegger ellers ikke å basere seg på LNG for all fremtid. Under klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh har den tyske regjeringen kunngjort massive investeringer for å kickstarte en «grønn hydrogenbransje», opplyser Financial Times.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.