Kripos har i perioden 2020 til og med juni 2022 mottatt i underkant av 200 tips om barn under 13 år som har delt seksualisert materiale av seg selv.

– Jeg vil si det er sjokkerende. Og jeg har jobbet lenge på fagfeltet, sier politibetjent Thale Parker i Kripos’ seksjon for internettrelaterte overgrep til VG.

En ny rapport fra Kripos’ etterretningsteam for seksuallovbrudd viser at både jenter og gutter i alderen 5 til 13 år deler nakenvideoer.

De yngste barna benytter ofte foreldrenes brukerkonto til delingen og deler oftest på YouTube. De eldre barna deler også på YouTube, men i større grad på Tiktok.

Ber foreldre ta grep

– Vi ønsker å gjøre foreldre oppmerksomme på at dette skjer, for å bevisstgjøre dem på at dette kan skje med deres barn. Og vi ønsker at de tar grep som gjør at barna deres ikke kan legge ut slike videoer, sier politioverbetjent Hanne Andreassen i Kripos.

Flere av barna har brukernavn som framstår seksualisert, eller de laster opp video med seksuelt innhold i tittel eller beskrivelse.

– Materialet varierer i alvorlighetsgrad, fra dansevideoer med avkledd overkropp til videoer der barna viser kjønnsorgan eller onani. De yngste barna deler i hovedsak videoer der de viser kjønnsorgan eller rumpe, mens fra niårsalderen deler barna også videoer der de onanerer, forteller Parker.

Filmer seg selv

De fleste barna filmer seg selv. Et mindretall av materialet viser flere barn sammen, eller det er tydelig at et annet barn holder telefonen basert på lyd eller bevegelser.

Kripos har derfor laget en liste med forebyggende tiltak på enheter og plattformer som barna bruker. Blant tiltakene er:

* Tenk over hvilke applikasjoner du har på dine egne enheter, og ikke la barna bruke disse uten tilsyn.

* Søk informasjon om plattformene du lar barna bruke, og test dem ut selv.

* Aktiver foreldreinnstillinger og begrenset innhold-modus.

Hovedkilden til rapporten er i underkant av 200 tips som Kripos har mottatt fra National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) i perioden 2020 til og med juni 2022.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.