Sør-Vest politidistrikt behandler en sak som ifølge statsadvokaten omfatter grove voldtekter av barn. Foto: Carina Johansen / NTB

I løpet av tre kvarter melder NTB om tre ulike overgrepssaker. Det spenner fra overgrep mot barn til voldtekt av hunder. En sak som omfattet grove overgrep mot barn ble liggende i fire måneder. Kripos beklager.

10.02 kan NTB fortelle at en trønder medgir å ha forgrepet seg på hunder i minst ti år. Han har også  oppbevart bilder som seksualiserer barn.

– Han er siktet for å ha brukt flere hannhunder og tisper til seksuell omgang i perioden fra januar 2010 til sommeren 2020. Det har vært jevnlig seksuell omgang i denne perioden og han har også delvis stilt hundene til disposisjon for andre, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes til Adresseavisen.

Mer enn ti hunder er utsatt for disse overgrepene, men det totale antallet hundeofre er ukjent.

Tre kvarter senere kommer det en melding om at en kvinnelig miljøterapeut er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling ved  å skaffe seg seksuell omgang med en pasient, blant annet på Ullevål sykehus i Oslo.

NTB skriver kort om saken.

Ifølge tiltalen fant den seksuelle omgangen mellom kvinnene sted blant annet sted på Ullevål sykehus og miljøterapeutens adresse fra juli til oktober i 2019.

Påtalemyndigheten har varslet at de vil nedlegge påstand om at kvinnen fratas retten til å være miljøterapeut.

Saken skal behandles i Oslo tingrett i september.

Grove voldtekter av barn ble liggende i fire måneder

Ett minutt senere tikker det inn en melding om en barnehageansatt, som erkjenner å ha begått nye seksuelle overgrep mens Kripos hadde tips om at han satt på overgrepsmateriale.

Dette har skjedd i Sandnes i Rogaland. NTB utdyper:

Mannen i 40-årene ble pågrepet i starten av desember i fjor, siktet og senere tiltalt for seksuelle overgrep både mot egne barn og barn i barnehagen i Sandnes hvor han jobbet i mange år.

Politiet gikk til aksjon to dager etter at de hadde mottatt tips om mannen fra Kripos, som i slutten av juli i fjor fikk tips fra USA om at mannen hadde hatt befatning med overgrepsmateriale på nettet.

Kripos beklager at saken ble liggende for lenge.

Stavanger Aftenblad skriver at statsadvokat Nina Grande mener de seksuelle handlingene går under det loven karakteriserer som grov voldtekt.

Videre er mannen tiltalt for seksuelle handlinger mot fire barnehagebarn i alderen 3–6 år, også dette i fjor.

Først i slutten av november ble saken oversendt til Sør-Vest politidistrikt, og mannen ble pågrepet to dager senere. Da hadde Kripos identifisert mannen, og fått bekreftet at han jobbet i en barnehage i Sandnes. Kripos har beklaget at saken ble liggende i fire måneder.

Mannen har erkjent at han begikk nye overgrep mens Kripos somlet i fire måneder.

– Han har forklart seg om overgrep mot egne barn i den perioden. Det kan ha skjedd flere ganger. Vi kan ikke utelukke at det også har skjedd overgrep mot barn i barnehagen da, sier Grande.

Aftenbladet forteller videre at Kripos mottok over 8000 tips om seksuelle overgrep – de fleste fra National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC) i USA. Dette dreier seg om overgrep som man finner på nettet.

Men 40 prosent av sakene som velges ut for oppfølging i 2020 ble ikke gjennomgått. Årsaken var manglende kapasitet. Merk at kun de mest alvorlige sakene plukkes ut for oppfølging.

Riksrevisjonen skrev i en rapport fra februar at «Kripos anser ikke etterforskningsplikten, slik den er definert av Riksadvokaten, som reell i betydningen av plikt til å etterforske alle tips om seksuallovbrudd».

Harald Øglænd er bistandsadvokat for alle de seks barna i overgrepssaken i Sandnes.

– Jeg synes det er særdeles uheldig at det kan skje nye overgrep mens Kripos har saken i fire måneder. Hvis ikke Kripos har kapasitet til å etterforske saker med potensielle overgripere, må det gjøres noe med ressurssituasjonen, mener Øglænd.

Stavanger Aftenblad

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

</a

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.