I løpet av november bikker jordens befolkning åtte milliarder mennesker. Det er en dobling på mindre enn 50 år. Ekspertene er uenige om hvorvidt det er de rikes forbruk eller overbefolkning som utgjør det største problemet, men i Afrika leser de ikke slike rapporter. Der vokser befolkningen nærmest grenseløst.

FNs befolkningsfond har regnet ut at verden passerer 8 milliarder innbyggere 15. november.

Befolkningen er dermed doblet siden 1974 og firedoblet siden 1927. I 2050 vil det trolig leve 9,7 milliarder mennesker på jorda.

– 8 milliarder er en viktig milepæl for menneskeheten, sier lederen for FNs befolkningsfond, Natalia Kanem.

Hun gleder seg over at stadig færre barn dør under eller rett etter fødselen, og at den gjennomsnittlige levealderen i verden øker.

– Jeg innser at det kanskje ikke er alle som feirer denne milepælen. Noen er bekymret over at verden er overbefolket, men det er ikke antallet mennesker som gir grunn til bekymring, sier hun. (NTB)

Afrika vokser mest

Selv om flere eksperter, særlig de med CO2- og klimafrykt, mener det er de vestlige landenes overforbruk som utgjør den største faren, finnes det også dem som peker på overbefolkning som den største faren for jorden.

Robin Maynard, som leder organisasjonen Population Matters, mener innbyggertallet på jorda må reduseres, men «bare på positiv og frivillig måte der rettighetene respekteres.»

Han tar kraftig avstand fra «beklagelige eksempler på befolkningskontroll», men uten å vise til eksempler. (NTB)

Ser en på statistikkene, er det ingen tvil om hvilket kontinent som vokser mest. Av de tjue landene med høyest befolkningsvekst i 2021, er alle afrikanske, og om spådommene slår til, vil Afrika ha en befolkning på to og en halv milliard i 2050.

Nigeria havner på 18. plass i statistikken med 2,52 prosent befolkningsvekst i 2021, til tross for skremmende tall for feil- og underernæring. 37 prosent av nigerianske barn opp til 5 år er mindre av vekst enn det som er normalt for alderen, og 22 prosent er underernærte.

Kombinert med fattigdom og korrupsjon har dette ført til en eksplosjon i kriminaliteten og til Boko Haram, den IS-affilierte (tilknyttede) terrorgruppen som herjer nord i Nigeria og i nabostatene Kamerun, Tsjad og Niger. Så sent som i slutten av oktober beordret USA evakuering av familemedlemmer til de ansatte ved ambassaden i Abuja.

Like fullt, med en befolkning på rundt 220 millioner (opp fra 42 millioner i 1960) er det kontinentets mest folkerike land. Og veksten fortsetter, nær sagt over alle grenser.

Nigeria has the largest population in Africa. The United Nations project that the overall population of Nigeria will reach about 401.31 million by the end of the year 2050. By 2100, if current figures continue, the population of Nigeria will be over 728 million.

According to the Census Bureau of the United States, the population of Nigeria will surpass that of the United States in 2047, when the population of Nigeria will reach 379.25 million. With those numbers, Nigeria will become the third most populated country in the world. (Vanguard)

Fakta (NTB):

* Verdens befolkning passerer 15. november 8 milliarder mennesker, ifølge FNs befolkningsfond.

* I 1800 levde det 1 milliard mennesker på jorda, først i 1927 var vi 2 milliarder, mens 3 milliarder ble passert i 1959.

* I 1974 var det 4 milliarder mennesker, i 1987 var det 5 milliarder, i 1999 var det 6 milliarder og i 2011 passerte vi 7 milliarder.

* I 2050 anslår FNs befolkningsfond at det lever 9,7 milliarder mennesker på jorda.

* Verdens mest folkerike land er Kina med 1,44 milliarder mennesker, mens India følger hakk i hæl med 1,38 milliarder. Drøyt hver tredje innbygger på jorda bor i disse to landene.

* I USA bor det 331 millioner mennesker, i Indonesia nesten 274 millioner, i Pakistan rundt 221 millioner, i Brasil nesten 213 millioner og i Nigeria drøyt 206 millioner.

* Norge kommer på 119. plass i verden med drøyt 5,4 millioner innbyggere.

Kilde: FNs befolkningsfond

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.