Macron har kritisert Norge for å tjene mer på krigen enn nesten noen annen pga olje og gass. Macron synes ikke det er moralsk forsvarlig, og sier han har tatt det opp med Støre flere ganger, på en vennlig måte.

Men regjeringen ønsker ikke å sette et pristak, ikke for gass, like lite som for strøm. Det vil være å gripe inn i den frie prisdannelsen, sa industriminister Vestre i Politisk kvarter tirsdag.

Macron fremførte kritikken mot Norge på en pressekonferanse for franske journalister før helgen, der TV2 Elin Sørsdal var til stede. Kritikken ble ikke gjengitt av NTB, noe den skulle vært når et stort EU-land kritiserer oss.

– Olje- og gass-produsentene deres må tjene til livets opphold og de tjener mer fordi de selger mer. Men de burde kanskje ikke ha denne superprofitten. I EU har vi snakket mye om superprofitt, men det er her vi finner de virkelige superprofitørene, sier Macron om de norske milliardinntektene siden krigen startet.

Å være krigsprofitør har ingen god klang. Norge skummer fløten av et presset energimarked. Norske politikere er raske med å legge skylden på Putin, men det er ingen som hindrer Norge i å si at vi ikke skal sko oss på andres energimangel.

Men nå sier en Arbeiderpartiregjering at den ikke vil gripe inn i den frie prisdannelsen.

Støre synes å tro at han kan vri seg unna kritikken ved å si at pengene går inn i det norske Oljefondet.

Statsminister Jonas Gahr Støre har tidligere svart TV 2 på kritikken om krigsprofitt og etikk, med at det er krigen som er det etiske spørsmålet.

– Den skaper store ubalanser. De vet også at Norge som energileverandør, når det er lave priser og når det er høye priser, setter inntektene i det norske pensjonsfondet for fremtidige generasjoner. Det kommer ikke inn i det norske statsbudsjettet, sier Støre.

Har de astronomiske inntektene gått regjeringen til hodet? Nå holder det ikke med gass- og oljeinntektene, den vil også trekke inn penger fra vanlige skattebetalere, laksenæringen gjennom en såkalt grunnrente, økt arbeidsgiveravgift og økt skatt på fondsavkastning.

Støre unnser seg ikke for å skryte av at Norge gir en milliard dollar til Ukraina. Av hvor mange milliarder i krigxprofitt?

Egentlig er det en knusende kritikk av Norge Macron leverer:

– Siden starten av krigen har vi stått sammen med mange land når det gjelder verdier og holdninger. Men vi står ikke sammen når det gjelder hvilke konsekvenser denne krigen har på livene våre, sier Emmanuel Macron.

Norge står ikke sammen med de andre når det gjelder konsekvensene av krigen. Vi velger å berike oss på andres bekostning, mener Macron og han er neppe alene om å mene dette.

Norske ambassader har meldt inn at andre land ser på Norge som en krigsprofitør. Før det var rederstanden som fikk denne anklagen slengt etter seg. Nå er det en statsminister fra Arbeiderpartiet, partiet som ellers liker å pynte seg med solidaritet.

 

https://www.tv2.no/nyheter/utenriks/macron-om-norge-det-er-her-vi-finner-krigens-virkelige-superprofitorer/15207097/

Macron har kritisert Norge for å tjene mer på krigen enn nesten noen annen pga olje og gass. Macron synes ikke det er moralsk forsvarlig, og sier han har tatt det opp med Støre flere ganger, på en vennlig måte.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.